fbpx

Zonder stress met je kat naar de dierenarts

In Gedrag., Verzorging.
Kat zonder stress dierenarts

Is naar de dierenarts gaan met je kat altijd een heel gebeuren? Heb jij ook al afspraken moeten afzeggen omdat je je kat niet op tijd in zijn mandje kreeg? Hier zijn enkele tips om deze stressvolle situatie voor je kat én jezelf te verminderen.

Wennen aan het mandje

Veel katten worden niet graag in een mandje gezet. Het is van belang dat je dus een goed mandje hebt en dat je kat hieraan kan wennen. In dit artikel

vind je meer tips en informatie hierover.

In de auto

Soms heeft een kat niet zo zeer problemen met zijn mandje, maar heeft hij het meeste last tijdens de rit naar de dierenarts. De vreemde geuren en het hevige lawaai van de auto kunnen heel wat stress veroorzaken.

Om dit te vermijden laat je je kat best langzaam wennen aan de auto. Zet de mand eerst in de auto zonder te starten. Start de volgende keer de auto en geef je kat een beloning als hij blijft. Wanneer je huisdier dit gewoon is, kan je een stukje gaan rijden. Bouw dit langzaam op tot je kat niet meer te gestrest lijkt.

Bij de dierenarts

Is je kat erg bang bij de dierenarts? Vraag eens aan de assistent(e) of je eens kan langskomen met je kat zonder dat je effectief een afspraak hebt voor je kat. Sommige praktijken hebben hier absoluut geen probleem mee omdat je kat zo kan wennen aan de geuren en geluiden van de dierenartsenpraktijk. Vooral bij kittens kan het erg handig zijn om eerst eens te oefenen.

Probeer ook om zo veel mogelijk op afspraak te gaan. Zo zal je lange wachttijden in de wachtkamer vermijden en dus ook geuren en geluiden van andere katten en honden ontwijken.

Thuiskomst

Soms reageren achtergebleven katten agressief op een kat die terugkomt van de dierenarts. Dat wil zeggen dat ze de geur van je kat niet meer herkennen. Dit kan je makkelijk vermeden worden door je kat “in te wrijven” met een handdoekje waar hij opgezeten heeft. Zo wrijf je als het ware zijn geur weer aan hem.

 

Dit lijkt heel wat werk, maar denk aan al de stress en moeite die je uitspaart wanneer je nog eens naar de dierenarts moet. Geen gekrab en geen geblaas meer. Een paar weken training kunnen voor heel wat minder stress zorgen, zowel voor jou als voor je kat!

 

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu