Wat kan je doen als katten sproeien?

In Gedrag., Samen leven met jouw kat
Kat sproeien

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste reactie is misschien boos worden en denken dat je kat die doet om jou te pesten. Dit is echter absoluut niet het geval!

Hoe herkennen?

Sproeien kan je herkennen aan het volgende: De kat staat recht met de staart helemaal omhoog gericht, bij het urine sproeien trilt de staart snel heen en weer. De kat heeft dan een zeer ‘geconcentreerde’ blik en trappelt met de voor- of achterpootjes. Ze lijken als het ware een beetje “high”. Dat is ook niet te verbazen want sproeien is voor een kat een heel ontspannend en normaal gedrag om te doen. De urine wordt meestal teruggevonden op verticale oppervlakken (bvb. gordijnen, ramen, deuren…) over het algemeen in kleinere hoeveelheden.

Communicatie

Sproeien is voor de kat een manier om te communiceren en wil dus een boodschap overbrengen. Hierbij zijn geuren voor katten enorm belangrijk! Het is een normaal kattengedrag. De feromonen die katten verspreiden in de omgeving zijn soortspecifiek. Wij kunnen deze dus niet ruiken. De enige vorm van markeren die we wel kunnen ruiken, is sproeien, dit in tegenstelling tot markeren met gezichtsferomonen of door te krabben. Met het sproeien wil een kat een uiterst krachtige boodschap overbrengen, afweren of aantrekken… namelijk: hier is het NIET VEILIG of HIER MOET JE ZIJN.

Bijvoorbeeld:

 • Een kat heeft een aanvaring gehad met een andere kat op de trap, dan kan die kat op de trap sproeien om aan te duiden dat het daar niet veilig is (NIET VEILIG).
 • Een niet gecastreerde kater is op zoek naar een kattinnetje en probeert haar op deze manier te lokken (HIER MOET JE ZIJN).

Motivatie

Er kunnen verschillende motivaties zijn waarom een kat sproeit:

 • Hormonaal (katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn).
 • Medische oorzaak
 • Chronische stress
 • Door angst
 • Door frustratie
 • Om aandacht te trekken

Zowel katers als kattinnen kunnen sproeien! Achterhalen welke aspect(en) deze te veel aan stress veroorzaken brengt vervolgens de sleutel naar de oplossing!

Wat kan je doen?

 • Castratie en sterilisatie kunnen helpen indien de kat sproeit uit hormonale motivatie.
 • Laat een medische oorzaak altijd uitsluiten door uw dierenarts. Indien de kat gezond is, neem je best contact op met een kattengedragstherapeut om uit te zoeken waarom uw kat dit gedrag vertoont. Het kan een hele puzzel zijn om een mogelijke oplossing te ontrafelen.
 • Snel reageren is zeker de boodschap! Daar urine zeer veel meubels, vloeren en huisraad kan vernielen. Meer nog: hoe sneller je dit probleem probeert aan te pakken hoe groter de kans op succes. Meestal begint een kat op één plaats te sproeien en breidt ze dit (misschien langzaam maar zeker) uit naar meerdere plaatsen in huis.
 • Reageer of straf uw kat niet wanneer je jouw kat betrapt, want reactie kan het probleem zelfs nog complexer maken. Je kat kan in dit geval van jou aangeleerd krijgen dat hij door te sproeien aandacht kan opstrijken en daarbij iets van je gedaan kan krijgen. Of je kat kan nog angstiger worden omdat je boos reageert, wat het sproeigedrag ook verergert. Ze kan het dan gewoon achter je rug om beginnen te doen om je reactie te vermijden.
 • Zorg ervoor dat alle basisbehoeften van de kat vervuld zijn zoals omgevingsverrijking e.d.
 • Poets de sproeiplekken met een enzymatisch middel, gebruik een doekje slechts één keer want anders verspreid je de geur.

Dit vind je misschien ook leuk

5 Instagram accounts van honden die je absoluut moet volgen

Onze vierpotige vrienden nemen Instagram over, en dit tot ons grootste genoegen. We hebben in dit artikel dus

lees meer...

3 spelideeën om binnen te spelen met je hond

Regelmatige speelsessies zullen bijdragen tot zijn geestelijk en lichamelijk welzijn. Het is volstrekt mogelijk om binnen te spelen

lees meer...
Chien perdu

5 tips om het verliezen van je hond te vermijden

« Om de 4 uur een verloren hond » In België wordt om de 4 uur een hond

lees meer...

Mobile Sliding Menu