fbpx

De eerste dagen met jouw kitten

In Eerste dagen met jouw kat, Samen leven met jouw kat

Uw kitten is eindelijk thuis! Natuurlijk ben je enthousiast, maar vergeet niet dat het voor jouw kitten een grote aanpassing is. Hij is net gescheiden van zijn moeder en zijn broers en zussen. Bovendien komt hij plots terecht in een compleet nieuwe omgeving vol nieuwe geuren, andere geluiden, andere dieren en mensen…

Eerste opvoeding

De meeste katten zijn erg onafhankelijk en daarbij is het dus zinloos om te forceren dingen te leren. In het beste geval kan je wat manieren bijleren. Vermits veel katten geen dwang verdragen is het dus vooral belangrijk dat je zijn levenswijze probeert te begrijpen en aanvaarden.

De eerste maanden van zijn leven zijn echter wel heel cruciaal. Je kitten is volop aan het ontdekken en leren. Hoe meer fijne ervaringen hij opdoet, hoe beter hij zich zal gedragen later. Het is dus belangrijk dat je hem zo veel mogelijk helpt om zijn ervaringen aangenaam te maken.

Bij aankomst zal uw kitten nog heel verlegen zijn en zich willen verstoppen. Katten zijn echter van nature nieuwsgierige beesten. Hij zal dus al snel op verkenning willen gaan om rustplekjes te vinden. Je kan jouw kat altijd helpen door plekjes op de meubels voor hem te voorzien of door netkussens te plaatsen. Let wel op dat deze rustplekken met rust moeten gelaten worden, zeker door kinderen.

Zijn territorium

Jouw kitten zal al snel zijn territorium willen afbakenen. Dit gaat hij doen door te krabben en met zijn wangen over hoeken van meubels en muren te wrijven. Om te vermijden dat hij jouw meubels of behangpapier kapot krabt, voorzie je best een krabpaal. Meer uitleg hierover kan je in dit artikel vinden.

Als je de mogelijkheid hebt om jouw kitten buiten te laten, wacht je best eerst twee weken. Daarna zal hij stilaan wennen aan het naar buiten gaan. Eerst zal hij in de buurt van het huis blijven en zich regelmatig binnen verstoppen. Geleidelijke zal hij dan meer op verkenning gaan en zelfzekerder worden.

Eerste ontmoeting

Elke ontmoeting kan uw kat angstig maken als ze te geforceerd of bruut zijn. Het is dus best dat je jouw kitten het initiatief laat nemen. Laat hem zelf naar familieleden toegaan. Dit doen ze na een tijdje meestal zelf al spelend.

Zorg er voor dat je kat van jongs af aan in contact komt met andere dieren. Zeker als de anderen ook jong zijn, zo heeft jouw kitten een speelkameraadje. Als het gaat om ouderen dieren zullen zij zich waarschijnlijk moederlijk gedragen en de situatie in controle houden.

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu