fbpx

Help! Mijn kat krabt aan de meubels!

In Educatie., Gedrag., Samen leven met jouw kat
Kat krabben

Katten en meubels zijn vaak geen al te beste combinatie: katten houden ervan om bijvoorbeeld eens goed zijn nagels in je favoriete zetel te zetten.

Krabben is echter natuurlijk gedrag voor een kat en je zal het niet kunnen afleren. Ze krabben hoofdzakelijk om hun nagels te onderhouden, maar ook om hun territorium te markeren. Katten hebben namelijk geurklieren in hun voetzolen en door te krabben laten ze hun geur achter. Bovendien helpt krabben met het rekken van de spieren en kan het een uitlaatklep zijn voor je kat. Kortom: het is gedrag dat nodig is voor je kat. Je zal het dus niet kunnen afleren, maar je kan je huisdier wel aanleren om het op de ‘juiste’ plek te doen.

De juiste krabpaal

Een krabpaal of –plank is een must voor elk gezin met een kat! Je moet echter ook wel op enkele dingen letten wanneer je een krabpaal aanschaft:

  • Zet de krabpaal in een ruimte waar de kat vaak is of in de buurt van zijn slaapplaats.
  • Sommige katten krabben liever horizontaal en sommige verticaal. Als je ziet dat je kat toch niet krabt aan de paal, probeer dan eens een krabplank uit of een krabpaal die je horizontaal kan leggen.
  • Een kat wil zich graag uitstrekken bij het krabben, koop dus een lange paal of zet deze hoog genoeg.
  • Hou rekening met de bekleding. De meeste krabpalen hebben sisal en dat werkt prima, maar als je kat aan het behang krabt, heeft hij misschien liever een kartonnen krabplank.
  • Heb je meerdere katten? Zorg dan ook voor meerder krabpalen.
  • Zorg ervoor dat de plank of paal altijd stabiel staat!

Weg van de meubels

Omdat krabben niet af te leren valt moet je alternatieven bieden, zoals bijvoorbeeld een krabpaal. Maar het is ook belangrijk dat je de meubels minder aantrekkelijk maakt. Leg er bijvoorbeeld tijdelijk een laken over. Gebruik hierbij best een gladde stof: hoe gladder de stof, hoe minder je kat geneigd zal zijn om eraan te krabben.

Zet tegelijkertijd de nieuwe krabpaal of –plank naast zijn gebruikelijke krabplek en beloon je kat als hij de krabpaal verkiest. Je kunt de paal ook wat aantrekkelijker maken door er kattenkruid of speeltjes aan te hangen. Als je kat de krabpaal goed begint te gebruiken, kan je hem langzaam verplaatsen naar een handigere plek in de kamer. Eenmaal je kat gewend is aan de krabpaal, kan je het laken weer van je zetel halen.

Belonen in plaats van straffen

Beloon je kat wanneer hij de krabpaal goed gebruikt. Straf hem niet; dit zal geen gewenst effect verkrijgen. De relatie met je kat zal eronder lijden en bovendien is je kat slim genoeg om te weten dat je hem niet kunt straffen als je weg bent. Hij zal dus gewoon blijven krabben aan je meubels als je uit huis bent.

Tot slot: laat je kat zo snel mogelijk wennen aan een krabpaal. Je schaft er best eentje aan wanneer je kat nog een kitten is, of van zodra je een kat in huis neemt.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu