fbpx

De eerste dagen met je kitten

In Eerste dagen met jouw kat, Samen leven met jouw kat

Je kitten is eindelijk thuis! Je bent vast en zeker erg enthousiast, maar hou er rekening mee dat deze verandering ook van je kitten een grote aanpassing vergt. Je kitten is plots niet meer bij zijn moeder, broertjes en zusjes en komt bovendien in een nieuwe omgeving terecht vol met nieuwe geuren, vreemde geluiden en bij andere dieren en mensen…

Eerste opvoeding

De meeste katten zijn erg onafhankelijk; het is dus zinloos om te forceren je kat dingen aan te leren. In het beste geval kan je wat manieren bijleren. Vermits veel katten geen dwang verdragen is het dus vooral belangrijk dat je zijn levenswijze probeert te begrijpen en aanvaarden.

De eerste maanden van zijn leven zijn echter wel heel cruciaal. Je kitten is volop aan het ontdekken en moet nog heel wat leren. Hoe meer fijne ervaringen hij opdoet, hoe beter hij zich later zal gedragen. Het is dus belangrijk dat je hem zo veel mogelijk helpt om zijn ervaringen aangenaam te maken.

Bij aankomst kan je kitten nog heel verlegen zijn en zich willen verstoppen. Katten zijn echter van nature uit nieuwsgierige beestjes. Hij zal dus al snel op verkenning willen gaan om rustplekjes te vinden. Je kan je kat altijd helpen door plaatsjes op de meubels voor hem te voorzien of door netkussens te plaatsen.

Zijn territorium

Je kitten zal al snel zijn territorium willen afbakenen. Dit gaat hij doen door te krabben en met zijn wangen over hoeken van meubels en muren te wrijven. Om te vermijden dat je kat je meubels of behangpapier kapot krabt, voorzie je best een krabpaal. Meer uitleg hierover kan je  in dit artikel vinden.

Als je de mogelijkheid hebt om je kitten buiten te laten, wacht je best eerst twee weken. Daarna zal je kat stilaan wennen aan het naar buiten gaan. In het begin zal je kitten waarschijnlijk dicht in de buurt van je huis blijven en zich af en toe nog binnen willen verstoppen, maar langzaam maar zeker zal hij op verkenning durven gaan en zijn zelfzekerheid leren ontdekken.

Eerste ontmoeting

Nieuwe ontmoetingen kunnen je kat angstig maken, zeker als het er te geforceerd of te bruut aan toe gaat. Het is best dat je je kitten zelf initiatief laat nemen: laat hem zelf naar familieleden toegaan. Na een tijdje gebeurt dit meestal vanzelf, doordat ze bijvoorbeeld erg opgaan in hun spel.

Zorg ervoor dat je kat van jongs af aan in contact komt met andere dieren, zeker als je andere huisdieren ook nog jong zijn. Op die manier heeft je kitten een speelkameraadje. Als het gaat om ouderen dieren kan het zijn dat je kat zich moeilijker gedraagt en de andere huisdieren niet even vanzelfsprekend in zijn omgeving aanvaart.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu