fbpx

5 veel voorkomende ziektes bij puppy’s

In Gezondheid, Honden, Non classifié(e)
Voorkomende ziektes bij puppy's

Jouw nieuwe puppy is eindelijk toegekomen ! Hij is perfect, nog heel klein en schattig, maar ook nog heel broos… Daarom is het belangrijk om hem goed te beschermen!

Hoe kan je het best weten dat jouw puppy ziek is ? Wat zijn de verschillende behandelingen? In dit artikel helpen we je om de 5 meest voorkomende ziektes bij puppy’s te herkennen.

1. Parvovirus

Het parvovirus is een zeer besmettelijke hondenziekte bij puppy’s van 12 weken oud tot 3 jaar. Het wordt overgedragen door direct contact of uitscheiding bij niet-gevaccineerde puppy’s.

Symptomen : De infectie begint met koorts. Daarna kan jouw hond last hebben van overgeven of diarree met bloedsporen. Hij is dan gedehydrateerd en bijzonder zwak.

Behandeling : Er bestaat een vaccin! Als je jouw hond niet gevaccineerd heeft dan is een ziekenhuisopname het veiligste. Hij zal er antibiotica krijgen om sepsis te voorkomen, die hem fataal zou kunnen zijn.

2. Hondenziekte

De hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus dat hoofdzakelijk de longen, de darmen of het zenuwstelsel van jouw puppy raakt ! Het kan verergeren naar een longontsteking of leiden tot dodelijke neurologische problemen zoals encefalitis (hersenschade).

Symptomen : De symptomen zijn zeer talrijk. De eersten zijn vaak hoesten, tranende ogen en een lopende neus. Opgelet, vaak verwarren hondenbazen dit met de symptomen van een kleine verkoudheid waardoor ze de infectie veel te lang laten oplopen! De hondenziekte kan ook leiden tot andere symptomen zoals: braken, verlies van de eetlust, uitdroging, convulsassies,…

Behandeling : Hier bestaat ook een vaccin voor ! Opgelet, er bestaan geen antivirale geneesmiddelen voor om deze ziekte te behandelen.

Helaas kan deze ziekte gewoon ‘slapen’, dus verborgen blijven, en pas tevoorschijn komen wanneer jouw puppy een volwassen hond is. Dan is deze ziekte nog moeilijker om te bestrijden.

3. Kennelhoest (of tracheo-bronchitis)

Kennelhoest is een bacteriële infectie. Het verspreidt zich bijzonder snel in beperkte ruimtes zoals in ziekenhuizen of kennels. Dit voorkomt niet dat puppy’s buiten de kennels dit niet kunnen krijgen! Als dit niet behandeld wordt kan dit tot een longontsteking ontstaan. De ziekte kan dodelijk zijn!

Symptomen : Jouw puppy zal in een eerste fase zeer zwak zijn. Zijn eetlust kan verminderen. Hij kan ook lichte koorts krijgen. Daarna ontwikkeld hij vaak een grote hoest.

Behandeling : Puppy’s kunnen tegen kennelhoest gevaccineerd worden. Indien je een ongewone hoest opmerkt, is het veiliger om direct naar de dierenarts te gaan.

4. Adenovirus

Het adenovirus is een besmettelijke en virulente infectie die Rubella Hepatitis bij puppy’s kan veroorzaken.

Symptomen : Het adenovirus is, spijtig genoeg, zeer moeilijk te herkennen. Vaak begint het met maagdarmproblemen, braken, diarree of zelfs geelzucht (zijn huid wordt geelachtig).

Behandeling : Een ziekenhuisopname en nutritionele steun zullen nodig zijn. Jouw dierenarts zal je zeker antibiotica voorschrijven.

5. Leptospirose (ziekte van Weil)

Leptospirose is een bacteriële ziekte die de nieren en de lever raakt. Deze ziekte wordt overgedragen door besmet water en geïnfecteerde urine.

Symptomen : de symptomen zijn gelijkwaardig met die van de griep : braken en/of koorts en/of loomheid.

Behandeling : Antibiotica zal je worden voorgeschreven.


Opgelet, braken en diarree kunnen ook een teken zijn van darmparasieten. Raadpleeg jouw dierenarts om deze optie uit te sluiten!

 

Hondenverzekering

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu