Na jaren lief en leed met je trouwe viervoeter te hebben gedeeld, is hij een volwaardig lid geworden van je gezin. Zijn verlies is een pijnlijke beproeving waarvan je de ernst niet mag onderschatten. Hier zijn enkele raadgevingen die kunnen helpen bij het rouwproces.
Laat je emoties de vrije loop
Na jaren lief en leed met je trouwe viervoeter te hebben gedeeld, is hij ongetwijfeld een volwaardig lid van je gezin geworden. Zijn verlies is een pijnlijke beproeving waarvan je de ernst niet mag onderschatten. Hier zijn enkele raadgevingen die kunnen helpen bij het rouwproces.
Laat je emoties de vrije loop
Personen van je omgeving die geen sterke band hebben met een huisdier, zullen waarschijnlijk niet begrijpen wat je meemaakt. Trek je dat niet aan, je hebt het recht om droevig te zijn. Verdriet is een noodzakelijke fase van het rouwproces.
Organiseer een kleine plechtigheid
Het is belangrijk dat je via deze kleine plechtigheid afscheid kunt nemen. Indien mogelijk raden we je aan om de verschillende oplossingen te overwegen wanneer je hond nog in leven is om geen overhaaste beslissing te hoeven nemen waarvan je later spijt zou kunnen krijgen.
Berg zijn spullen op
Je verdriet aanvaarden betekent ook weer niet dat je je verdriet onnodig moet opwekken. We raden je aan om al de spullen van je hond weg te doen (mand, eet- en drinkbakjes, dekentje, enz.). Wil je als aandenken een stuk speelgoed of een ander voorwerp behouden, berg dat dan op een specifieke plaats op zodat je het desgewenst kunt terugvinden.
Maak er geen taboe van
Je mag verdriet niet onnodig opwekken, maar zo nu en dan over je hond babbelen mag geen taboe zijn. Het is het belangrijk om de mooie herinneringen aan je hond levende te houden en te koesteren.
Help je kinderen
Sommige kinderen kunnen het verlies van een hond heel moeilijk verwerken. Stel hun een activiteit voor om het overlijden van hun hond met een positief moment te associëren. Zo kun je hun voorstellen om in naam van je hond een boom te planten of om samen een fotoalbum te maken om de mooiste foto’s van je hond te bundelen. Je moet hen duidelijk maken dat, wat er ook mag gebeuren, jullie je hond niet zullen vergeten.
Moet ik een nieuwe hond adopteren?
Sommigen onder ons zullen de neiging hebben om onmiddellijk na het overlijden van hun hond een nieuwe hond te adopteren. Wees zeker dat je dat niet doet om ‘een plaatsvervanger’ te zoeken voor je overleden hond: je zou je overleden hond wel eens onbewust op je nieuwe hond kunnen projecteren, wat geen goede startbasis is van de relatie met je nieuwe hond. Steunend op je ervaring, ben je je ten volste bewust van de verplichtingen, verantwoordelijkheden en vreugde die de adoptie van een huisdier met zich meebrengt. Je weet ook dat een hond adopteren een jarenlange verbintenis is. Neem dus alle tijd om na te denken en vermijd overhaaste beslissingen die je in een moment van verdriet mocht nemen.