fbpx

5 onverwachte gevaren voor je hond tijdens de feesten

In Honden, Non classifié(e), Samen leven met jouw hond
Dangers des fêtes pour les chiens

Niets beter dan de eindejaarsfeesten om een fantastische tijd met je familie te beleven. Maar om te verhinderen dat het feest een fiasco wordt, is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat bepaalde gerechten, voorwerpen of versieringen tijdens Kerstmis gevaarlijk kunnen zijn voor je haarbal.

In dit artikel zul je de lijst van voorwerpen ontdekken om op afstand te houden van je hond zodat de hele familie van de feesten geniet, inclusief je trouwe partner.

1. KERSTCADEAUS

Wie feesten zegt, zegt cadeaus ! Maar pas op voor onze viervoetige vrienden die iets te nieuwsgierig zijn. Als je cadeau, wanneer je te gast bent, een gevaar vormt voor de hond of de kat van je gastheer, voeg dan een speciaal etiket toe aan je cadeau, bijvoorbeeld “Buiten bereik te houden van dieren”. Zo zal de gastheer het opzij kunnen zetten, op afstand van onze viervoetige vrienden.

Dit geldt uiteraard ook voor breekbare voorwerpen die beschadigd zouden kunnen worden door een te enthousiaste hond.

2. LINTEN, STRIKKEN EN ANDERE VERSIERINGEN

Als het cadeau eenmaal uitgepakt is, gooi dan zonder te wachten de linten, strikken en het inpakpapier weg. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor je haarbal als hij ze eet of erop kauwt.

De versieringen van het huis, zoals hangende of elektrische voorwerpen, zijn uiteraard ook gevaarlijk en moeten buiten het bereik van onze maatjes gehouden worden.

3. GEVAARLIJK VOEDSEL

Geen feesten zonder een heerlijk kerstmaal ! Hou echter in gedachten dat alles wat voor jou goed is, dat niet per se is voor je hond. Je zult aan je lijst van dingen die je buiten het bereik van dieren moet houden, gerechten moeten toevoegen die giftige voedingsmiddelen bevatten. Chocolade, maar ook rozijnen (verse en gedroogde) kunnen gevaarlijk zijn. Denk er dus aan om koekjes en/of cake weg te houden. Een ander product, minder bekend maar even giftig voor honden, is Xylitol. Het is een soort suiker die vaak gebruikt wordt in de bereiding van koekjes en taarten, maar ook in yoghurt en pindakaas.

Ontdek voor meer info over giftige voedingsmiddelen ons artikel over de 7 gevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond.

4. GIFTIGE PLANTEN

Planten voor de eindejaarsfeesten kunnen ook de aandacht van je haarbal trekken. Tijdens kerst kunnen we een bepaald aantal florale versieringen vinden die giftig kunnen zijn voor honden. Zo zijn azalea’s, hulst, maretak en kerststerren bijvoorbeeld bijzonder giftig voor onze trouwe partners. Let erop dat je ze niet binnen het bereik van je huisdieren laat.

5. ZAKKEN EN JASSEN

De winterkoude of de geur van nieuwe gasten zouden ervoor kunnen zorgen dat je hond zich nestelt in de jassen en zakken van je gasten. Ookal kan dit op het eerste zicht komisch lijken, het is niet volledig gevaarloos. Er zouden er zich medicijnen, kauwgom of andere gevaarlijke producten kunnen bevinden. Het is bekend dat voornamelijk ibuprofen giftig kan zijn voor honden en kauwgom bevat Xylitol.

Het is dus raadzaam om spullen, zakken en jassen van je gasten in een kast of een afgesloten ruimte te houden, die niet toegankelijk is voor je haarballen.

Uiteindelijk raden wij je aan om je op voorhand inlichtingen te vragen over dierenartsen of klinieken die die avonden dienst hebben. Voorkomen is beter dan genezen.

Zo, je bent nu klaar om de eindejaarfeesten met je hond door te brengen !

Prettige feesten aan iedereen 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu