fbpx

Geschikte voeding voor je kitten

In Eerste dagen met jouw kat, Gezondheid., Voeding.
Happy Best Friends Voeding Katten

Je kitten is weg bij de moeder en kan dus niet langer van haar melk drinken. Vanaf nu kan je kleine kitten vast voedsel eten: door elke dag goed te eten zal je hij vast snel groeien en een sterke gezondheid opbouwen.

Carnivoor

Een kitten eet niet hetzelfde als een mens. Katten zijn vleeseters en dit moet je respecteren. Zijn voeding zal dus voornamelijk dierlijke ingrediënten moeten bevatten zoals vlees, vis en eigeel.

Plantaardige ingrediënten (granen, soja, fruit en groene groenten) kunnen natuurlijk geen kwaad, maar probeer hier minder van te geven dan van de dierlijke ingrediënten. Zoetigheden zoals taart, chocolade en snoepjes zijn helemaal niet geschikt voor een kat en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

De spijsvertering

De spijsvertering van een kitten is erg gevoelig als hij nog jong is. De darmflora van een kat ontwikkelt zich geleidelijk aan. Zetmeel uit granen wordt is dus heel moeilijk verteerbaar voor je kitten.

Wanneer je een kitten adopteert, is het voor het katje zelf aangenamer als hij dezelfde voeding krijgt als bij zijn vorige eigenaar. We raden je ook af om nadien abrupt van voeding te veranderen: dit kan namelijk braken of diarree veroorzaken.

Wil je toch overschakelen van voeding? Meng dan de twee producten. Gebruik eerst grotendeels het oude product en meng er steeds meer van het nieuwe in. Doe dit gedurende twee weken. Als er geen problemen ontstaan, kan je het oude voer geleidelijk aan weg laten.

Drinken

Je kitten heeft in principe geen nood meer aan melk. Het drinken van koemelk kan zelfs ernstige maagproblemen veroorzaken. Katten zijn van nature ook geen fan van water; ze hebben de neiging om weinig te drinken. Ze hebben echter wel veel water nodig omdat een tekort aan vocht tot blaasontstekingen of blaasgruis kan leiden.

Om drinken bij je kat te stimuleren moet er altijd water beschikbaar zijn. Indien mogelijk zet je best op verschillende plaatsen in je huis een kommetje. Ververs het ook regelmatig.

Drinkt jouw kat af en toe van de kraan als deze open staat? Dat is niet abnormaal. Sommige katten houden van stromend water. Voor hen bestaan er zelfs speciale waterfonteintjes waaruit ze kunnen drinken.

Let op met zelfbereide voeding

Veel kattenliefhebbers houden ervan om zelf snacks en voeding te maken voor hun kat. Ondanks al het enthousiasme en de inspanningen blijkt het echter niet zo een goed idee. De voeding bevat vaak niet genoeg vitaminen en kan bepaalde noodzakelijke ingrediënten missen. Door deze tekorten kan je kat te lijden komen aan spijsverteringsstoornissen, zwaarlijvigheid of zelfs misvormingen van het beendergestel.

Kies dus best voor commerciële voeding of voeding van bij je dierenarts. Deze voeding heeft een constante voedingswaarde. Je zult kunnen kiezen uit een heel gamma aan producten zodat je zeker iets zult kunnen vinden dat precies voldoet aan de behoeften van jouw kat.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu