fbpx

7 Nieuwjaarsvoornemens gewijd aan je hond

In Honden, Samen leven met jouw hond
7 tips om voor je hond te zorgen

Een nieuw jaar en goede voornemens: het gaat praktisch hand in hand. Stel jij ook ieder jaar een lijstje op? En heb je er al eens aan gedacht om dit ook voor je hond te doen? 😊

Wij helpen je graag met 7 Nieuwjaarsvoornemens voor jou en je hond om samen het nieuwe jaar spetterend in te zetten!

1. Stop met roken in het bijzijn van je hond

Wist je dat roken in de aanwezigheid van je hond het risico op het ontwikkelen van kanker bij je viervoeter verdubbelt? Probeer voor zijn gezondheid zoveel mogelijk het roken in zijn aanwezigheid te vermijden (vooral in een gesloten, niet verluchte ruimte).

2. Laat hem bewegen

Een gezonde geest in een gezond lichaam! Je hond heeft er – net zoals ons – belang bij om regelmatig te sporten zodat hij zijn energie er kan uitlaten en langer gezond blijft.

Daarom is het belangrijk dat je je hond iedere dag uitlaat, ook als je een grote tuin hebt. Zo kan je viervoeter fysiek, maar ook mentaal bewegen door nieuwe geuren te ontdekken, andere honden te ontmoeten en onbekende landschappen op te speuren.

De behoefte aan lichaamsbeweging verschilt een beetje afhankelijk van het ras van je hond. Zo hebben kleinere honden (vb. mops, bichons, shih tzu’s, chihuahuas…) niet meer dan een half uur per dag intensieve beweging nodig. Grotere honden zoals herdershonden (vb. border collies, Australische herders, beaucerons…) en jachthonden (golden retrievers, labradors, braques…) hebben daarentegen makkelijk 2 tot 3 uur per dag intensieve beweging nodig.

3. Controleer zijn dieet

Als een hond 20% meer weegt dan het gewicht dat hij voor zijn ras of grootte zou moeten wegen, wordt hij als zwaarlijvig gezien. Overgewicht bij honden moet erg serieus genomen worden omdat obesitas hen (net zoals bij mensen) vatbaarder maakt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en ademhalingsziekten, diabetes, artiritis…

De belangrijkste oorzaak van overgewicht bij honden is slechte voeding. Serveer je hond evenwichtige voeding die aangepast is aan zijn behoeften. Een natuurlijk en zelfgemaakt kan je helpen het gezonde gewicht van je hond te behouden.

4. Socialiseren en nieuwe activiteiten ontdekken

Honden zijn erg sociale wezens. Ze hebben van nature uit behoefte om andere honden te ontmoeten. Overweeg daarom om je hond mee te nemen naar de hondenschool of om deel te nemen aan groepswandelingen met viervoetige soortgenoten. Als je hond socialisatieproblemen heeft, raden we je wel aan om wat voorzichtiger te zijn en bijvoorbeeld een muilkorf mee te brengen.

Door nieuwe activiteiten met je hond uit te proberen zal je hem de kans geven om andere honden te leren kennen en tegelijkertijd zijn welzijn te bevorderen. Er zijn tegenwoordig heel wat diverse activiteiten beschikbaar voor jou en je hond; denk maar aan canicross, treiball, agility-training, flyball… Probeer maar uit! Samen spelen en op avontuur gaan is ongetwijfeld de leukste manier om de band met je hond te versterken 😊

 5. Vermaak je hond met nieuwe speeltjes

De meeste honden zijn dol op speeltjes. Naast het pure plezier dat je hond eruit haalt, kunnen speeltjes ook helpen om je hond mentaal te stimuleren. Denk eraan om het speelgoed van je hond regelmatig te veranderen om hem gemotiveerd te houden. Het is zeker niet nodig om overbodig veel geld hieraan uit te geven; speeltjes zoals een snuffelmat of een balwerper kan je ook zelf maken!

6. Verwen je hond

Neem de tijd om je hond te vertroetelen: een kleine massage of een ontspannende verzorging zal je hond het beste van twee werelden geven.

Wist je trouwens dat er professionele hondenmasseurs beschikbaar zijn, of dat je zelf lessen kunt volgen om te leren hoe je je hond kunt masseren?

Er zijn verschillende tips en trucjes om je hond bezig te houden terwijl je weg bent.

  • Je kunt snacks verbergen in je huis; je hond kan deze opsnuffelen en opsporen terwijl jij niet thuis bent.
  • Sommige honden zijn dol op TV en kunnen hierdoor afgeleid worden tijdens jouw afwezigheid. Het geluid van de TV kan je hond helpen om zich minder eenzaam te voelen.
  • Maak een “cocoon”-hoekje naast het raam als je hond graag naar buiten kijkt en voorbijgangers observeert. Let er natuurlijk wel op dat je hond niet voortdurend blaft.
  • Als je voor een langere tijd weg bent, kan je overwegen om je hond mee te nemen naar een hondencentrum. Ook bestaan er tegenwoordig verschillende alternatieven om een hondenoppas of ‘dogsitter’ te vragen die op je hond komt passen tijdens je afwezigheid.

 

Zo, dit zijn enkele tips die je in overweging kunt nemen! Natuurlijk is het allerbelangrijkste de liefde voor je hond, maar we zijn ervan overtuigd dat je dat zelf al wel weet 😊

Hondenverzekering

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu