fbpx

7 manieren om ervoor te zorgen dat je hond gezond is

In Gezondheid, Honden, Non classifié(e)

 

Hoe weet je wanneer je hond het niet goed doet? Helaas kan je haarbal je niet vertellen wanneer hij zich niet goed voelt. Gelukkig zijn er tekens die op ziekten en andere aandoeningen kunnen wijzen. Om ervoor te zorgen dat je hond gezond is, is het essentieel om af en toe zelf een kleine controle uit te voeren.

In dit artikel vind je 7 punten om op te letten om ervoor te zorgen dat je hond gezond is

Houding

Zijn houding is de beste manier om te weten of er iets mis is met je hond. Als hij zich anders gedraagt of als zijn hoofd of staart ongebruikelijk verlaagd is, kan het zijn dat je hond zich niet goed voelt. Het is dan raadzaam om je dierenarts te raadplegen voor meer informatie.

Eetlust en dorst

Let ook op zijn eetlust: Eet je hond minder dan normaal? Heeft hij veel gewicht verloren? Dit kan ook een teken zijn dat je hond het niet goed stelt.
Omgekeerd, zorg ervoor dat je hond niet te veel aankomt. Overgewicht bij honden verhoogt het risico op hart- en ademhalingsziekten, kanker, diabetes,…

Tot slot, als je merkt dat je hond meer drinkt dan normaal, neem dan snel contact op met je dierenarts. Hier kunnen diabetes, nierfalen of, in zeldzame gevallen, kanker achter schuilen.

Ogen

De ogen van je hond moeten glanzend en helder zijn. Controleer of zijn ogen niet geïrriteerd, rood of ontstoken zijn. Als je hond zich precies ongemakkelijk voelt wanneer je het licht aandoet, heeft hij mogelijk een oogprobleem.

Snuit

De neus van je hond moet vochtig en fris zijn. Als hij heet of droog is, is er iets mis. Raadpleeg vervolgens een dierenarts voor zijn mening.
Controleer ook of er geen korsten op zijn snuit zitten of of hij loopt.

Mond en adem

Controleer zijn tandvlees van tijd tot tijd, het moet roze (of zwart) zijn.
Hier is een korte lijst van risico’s afhankelijk van de kleur van het tandvlees van je hond:

Wit: Risico op anemie, intoxicatie of babesiose.
Helderrood: Mogelijke hitteberoerte. Het is dan nodig om het snel te hydrateren.
Geel: Risico op vergeling.
Blauw: Dit wijst op een tekort aan zuurstof. Dit kan een hartaanval of een aneurysma betekenen. Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.

Wees voorzichtig, een hond met tandsteen en slechte adem kan last hebben van tand- of spijsverteringsproblemen die sommige van zijn organen kunnen aantasten.

Oren

Zijn oren moeten schoon zijn en geen slechte geuren afgeven. Controleer op bruingroene was of zwelling.
Je kunt zijn oren zelf schoonmaken met watten, maar wees voorzichtig en ga niet te ver. Je zou zijn trommelvlies kunnen doorboren. 

Ontlasting

De ontlasting van je hond is een goede indicator voor zijn gezondheid. Als hij diarree heeft, als hij verstopt is, als deze ontlasting van kleur verandert of als je de aanwezigheid van bloed detecteert, is er waarschijnlijk een probleem.

Dit kan verschillende problemen weerspiegelen zoals een infectie, een virus, parasieten of zelfs een voedselallergie.

Daarmee is onze controle afgerond. Houd alle ongebruikelijke veranderingen in het algemeen in de gaten en neem contact op met je dierenarts als je twijfelt. Op deze manier kan je er altijd zeker van zijn dat je trouwe metgezel in perfecte staat verkeert.

Hondenverzekering

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu