fbpx

De gevaren van koud weer voor je hond

In Gezondheid, Verzorging
Happy Best Friends- hond koud

Dat het soms ijzig koud kan zijn in België weten we allemaal. Maar kunnen deze frissere temperaturen ook gevaarlijk zijn voor je hond?

Hieronder kan je twee gezondheidsrisico’s bij je hond ten gevolge van koud weer terugvinden:

Bevriezing

Het eerste en minst voorkomende gezondheidsrisico is bevriezing. Wanneer het erg koud is, gaat het lichaam van je hond al het bloed naar het midden trekken om zo zijn lichaam warm te houden. Daardoor kunnen de extremiteiten van het lichaam bevriezen omdat zij geen doorstroming van warme bloed meer hebben. De oren, de poten of de staart kunnen zo permanente schade oplopen.

Bevriezing is niet altijd meteen zichtbaar. Soms duurt he enkele dagen vooraleer je effectief de gevolgen kunt zien. Als je vermoedt dat je hond last heeft van bevriezingsverschijnselen, neem hem dan meteen mee naar een warmere omgeving. Je kunt je hond ook een lauwwarm bad geven zodat de ijskristallen in zijn lichaam smelten en het bloed weer kan vloeien.

Het is uiterst belangrijk dat je niet over de bevroren huid wrijft. Je helpt je hond het best door hem in dekens te wikkelen en zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Onderkoeling

Het tweede risico voor je hond is onderkoeling. Dit kan gebeuren wanneer je hond te lang buiten in de koude blijft. Een milde vorm van onderkoeling uit zich als volgt: je hond begint te bibberen, wordt zwakker en vertoont tekenen van depressie. Wanneer de onderkoeling erger wordt, zullen de spieren verstijven, zal het hart vertragen en de ademhaling afnemen. Uiteindelijk zal je hond niet meer kunnen reageren op stimuli. Onderkoeling kan dodelijk zijn.

Als je hond tekenen van onderkoeling vertoont, breng hem dan meteen naar een warme ruimte. Wikkel je hond in dekens en breng hem zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Voor velen onder ons is de winterperiode de mooiste tijd van het jaar. Toch is het belangrijk steeds alert te zijn en je hond niet te lang in de koude buitenlucht te laten. Lees hier meer tips over hoe je je hond kunt beschermen tegen de koude.

Banner Happy Best Friends[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu