fbpx

Hoe kan je je hond beschermen tegen koude?

In Gezondheid, Verzorging
Zijn hond in winter beschermen

’s Nachts kan het wel eens stevig vriezen. Deze vriestemperaturen kunnen niet alleen een effect hebben op ons, maar ook op onze huisdieren. Noordelijke honden zoals Husky’s of Malmutes zijn hiertegen bestemd, maar alle andere viervoeters kunnen best wat last ondervinden wanneer de temperaturen een duik nemen naar het vriespunt. Naast de gebruikelijke winterpret is het dus best om rekening te houden met enkele maatregelen:

Laat je hond nooit te lang buiten

Honden met een langharige vacht kunnen meestal wat langer buiten blijven dan honden met korte vacht. Vergeet echter niet dat kleine honden sneller koud krijgen dan grote honden; dit geldt ook voor kleine hondjes met lang en veel haar. Ook puppy’s, oudere honden en honden met medische problemen kunnen minder goed tegen koude.

Maar ook gezonde jonge honden kunnen niet te lang buiten blijven. Heb je toch geen andere keuze voor je hond? Zorg er dan voor dat je viervoeter een warm nestje met dekentjes heeft en dat zijn drinkwater niet kan bevriezen.

Als je er zeker van wilt zijn hoe lang je hond ongeveer buiten mag blijven bij koude temperaturen, raadpleeg dan je dierenarts.

Pas op wanneer je gaat wandelen

Naast de koude is het ook belangrijk rekening te houden met andere winterse gevolgen: als je je hond mee uit wandelen neemt tijdens de winter, verzorg dan altijd goed zijn poten. Tijdens de winterperiode worden er namelijk veel zout en andere chemicaliën gebruikt om ijs op de baan te verminderen. Dit kan echter erg schadelijk zijn voor de poten van je hond. Daarnaast zou je hond zijn poten kunnen likken, wat hem een vergiftiging kan doen oplopen. Veeg na jullie wandeling de poten  van je hond altijd goed af met een warm doekje zodat het zout en de chemicaliën verwijderd worden.

Pas op met antivries

Sommige honden zijn erg aangetrokken tot de smaak van antivries. Zorg dus altijd dat je de bussen antivriesvloeistof buiten bereik houdt van je hond. Laat je hond ook niet van plassen drinken: het is altijd mogelijk dat er antivries in de plassen beland is. Antivries is giftig en dodelijk, dus je neemt best geen risico’s.

Op zoek naar warmte

Wanneer honden het koud hebben, kunnen ze heel vindingrijk zijn bij het zoeken naar warmte. Ze kunnen zich verstoppen in struiken, onder hout of zelfs in vuilnisbakken. Hou je hond dus altijd goed in het oog als hij vrij rondloopt. Als je je hond een jasje wilt aandoen en hij hier geen problemen mee heeft, doe dit dan zeker. Maar vergeet niet dat honden de meeste warmte verliezen via hun poten en oren. Zelfs met een jasje aan laat je je hond best niet te lang buiten.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu