fbpx

7 tips om jouw hond kalm te houden tijdens vuurwerk

In Gedrag, Samen leven met jouw hond

Deze zondag, op 21 juli, vindt de nationale feestdag plaats. Het is de ideale gelegenheid om één van de vele vuurwerken die over heel België plaatsvinden bij te wonen.

Het kan voor jou iets zijn om erg naar uit te kijken, maar jouw hond deelt waarschijnlijk niet hetzelfde enthousiasme. Onze viervoeters hebben namelijk een veel beter gehoor dan ons. Daarnaast kunnen de ontploffingen stress en zelfs hartproblemen veroorzaken.

Hier zijn 7 tips om je hond rustig te houden tijdens de vuurwerkshows.

1.    Maak hem moe

Maak overdag een flinke wandeling met hem. Doe wat extra oefeningen en zorg er voor dat hij ’s avonds niet te veel energie meer over heeft.

2.    Houd hem binnen

Zorg er voor dat jouw hond binnen blijft tijdens het vuurwerk. Het zou nog beter zijn als iemand vertrouwd bij hem kan blijven. Jouw hond meenemen naar een vuurwerkspektakel is zeker geen goed idee.

3.    Geef hem een plekje om te schuilen

Sommige honden kunnen erg bang zijn van geluid dat ze niet kunnen oriënteren. Als jouw hond echt bang is, zal hij zich willen verstoppen. Zorg er voor dat hij zich in een overdekte plekje kan verstoppen.

4.    Houd ramen en gordijnen gesloten

De flitsen dat vuurwerk voorbrengt kan ook storend zijn voor jouw hond. Doe de rolluiken of gordijnen dicht of leg een dekentje over zijn bench.

5.    Geef hem een bezigheid

Geef hem een nieuw speeltje, een puzzel met snacks of iets om te eten. Als hij plezier kan maken, zal hij zich minder aantrekken van het vuurwerk.

6.    Zorg voor een label met jouw adres

Sommige honden krijgen zo veel stress en angst dat ze proberen weglopen. Sommige honden springen zelfs over hekken of struiken in de tuin. Zorg er dus voor dat er een label met jouw gegevens aan zijn halsband hangen. Je weet maar nooit dat het nodig zal zijn.

7.    Therapieën om jouw hond te kalmeren

Valt jouw hond echt niet te kalmeren? Misschien kan je dan een sensorische therapie proberen. Er bestaan verschillende manieren om jouw hond te kalmeren. Zo zijn er bijvoorbeeld oliën en geuren die jouw hond tot rust brengen.

Je kan ook gebruik maken van geluidstherapieën. Deze zullen als muziek klinken in de oren van jouw honden. Als je deze gebruikt voor nieuwjaarsavond, zal hij de rustgevende muziek gewoon zijn en zich meer op zijn gemak voelen als je het aanzet tijdens nieuwjaar.

Heeft jouw hond nog altijd last? Dat kan. Sommige honden hebben zo veel last van vuurwerk dat ze zelfs ziek worden en braken. In dat geval ga je best eens langs bij de dierenarts voor advies. Een laatste optie is om met jouw hond naar een rustige plaats te trekken waar geen vuurwerk afgevuurd wordt.

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu