7 tips om jouw hond kalm te houden tijdens vuurwerk

In Gedrag, Samen leven met jouw hond
7 tips om jouw hond kalm te houden tijdens vuurwerk

Vuurwerk is voor de meeste mensen iets mooi en spectaculair. Honden denken hier echter anders over. Nieuwjaar komt in de buurt en daarmee ook het traditionele vuurwerk. Voor veel honden is dit de ergste dag van het jaar. Huilende honden die zich angstig proberen te verstoppen. Veel hondeneigenaars zullen de situatie wel herkennen. Hier zijn enkele tips om jouw hond kalm te houden tijdens vuurwerk.

1.    Maak hem moe

Maak overdag een flinke wandeling met hem. Doe wat extra oefeningen en zorg er voor dat hij ’s avonds niet te veel energie meer over heeft.

2.    Houd hem binnen

Zorg er voor dat jouw hond binnen blijft tijdens het vuurwerk. Het zou nog beter zijn als iemand vertrouwd bij hem kan blijven. Jouw hond meenemen naar een vuurwerkspektakel is zeker geen goed idee.

3.    Geef hem een plekje om te schuilen

Sommige honden kunnen erg bang zijn van geluid dat ze niet kunnen oriënteren. Als jouw hond echt bang is, zal hij zich willen verstoppen. Zorg er voor dat hij zich in een overdekte plekje kan verstoppen.

4.    Houd ramen en gordijnen gesloten

De flitsen dat vuurwerk voorbrengt kan ook storend zijn voor jouw hond. Doe de rolluiken of gordijnen dicht of leg een dekentje over zijn bench.

5.    Geef hem een bezigheid

Geef hem een nieuw speeltje, een puzzel met snacks of iets om te eten. Als hij plezier kan maken, zal hij zich minder aantrekken van het vuurwerk.

6.    Zorg voor een label met jouw adres

Sommige honden krijgen zo veel stress en angst dat ze proberen weglopen. Sommige honden springen zelfs over hekken of struiken in de tuin. Zorg er dus voor dat er een label met jouw gegevens aan zijn halsband hangen. Je weet maar nooit dat het nodig zal zijn.

7.    Therapieën om jouw hond te kalmeren

Valt jouw hond echt niet te kalmeren? Misschien kan je dan een sensorische therapie proberen. Er bestaan verschillende manieren om jouw hond te kalmeren. Zo zijn er bijvoorbeeld oliën en geuren die jouw hond tot rust brengen.

Je kan ook gebruik maken van geluidstherapieën. Deze zullen als muziek klinken in de oren van jouw honden. Als je deze gebruikt voor nieuwjaarsavond, zal hij de rustgevende muziek gewoon zijn en zich meer op zijn gemak voelen als je het aanzet tijdens nieuwjaar.

Heeft jouw hond nog altijd last? Dat kan. Sommige honden hebben zo veel last van vuurwerk dat ze zelfs ziek worden en braken. In dat geval ga je best eens langs bij de dierenarts voor advies. Een laatste optie is om met jouw hond naar een rustige plaats te trekken waar geen vuurwerk afgevuurd wordt.

Banner Happy Best Friends

Dit vind je misschien ook leuk

5 Instagram accounts van honden die je absoluut moet volgen

Onze vierpotige vrienden nemen Instagram over, en dit tot ons grootste genoegen. We hebben in dit artikel dus

lees meer...

3 spelideeën om binnen te spelen met je hond

Regelmatige speelsessies zullen bijdragen tot zijn geestelijk en lichamelijk welzijn. Het is volstrekt mogelijk om binnen te spelen

lees meer...
Chien perdu

5 tips om het verliezen van je hond te vermijden

« Om de 4 uur een verloren hond » In België wordt om de 4 uur een hond

lees meer...

Mobile Sliding Menu