fbpx

Waarom huiskatten moeten werken voor hun eten

In Educatie., Voeding.
Huiskatten eten

Waarom ook onze huiskat moet werken voor voedsel heeft grotendeels te maken met haar voorouder. Onze huiskat is immers een afstammeling van de Afrikaanse wilde kat. Deze overleeft op kleine prooien zoals bvb. kleine knaagdieren en reptielen. Een gemiddeld volwassen wilde kat dient een tiental muizen te vangen per dag om aan haar voedselbehoefte te voldoen.

De kat moet daar gemiddeld 6-8 uur per dag aan besteden! Dat is bijna een voltijdse job! Het etenspatroon is heel gespreid over de dag aangezien de kat prooi per prooi dient te vangen en de prooidieren nu eenmaal niet in groep staan te wachten op de kat.

Een natuurlijke manier van eten voor katten is 10-20 keer per dag een klein beetje.

Wat doen onze katten in de plaats van die voltijdse job?

Misschien vullen ze hun tijd met slapen of net met de boel te vernielen omdat ze teveel energie hebben die ze niet kwijt kunnen. Ze kunnen net zo goed nog ander probleemgedrag ontwikkelen. Sommige katten beginnen ook gewoon te eten uit verveling met verhoogd risico op ontwikkeling van overgewicht. Andere katten krijgen dan weer slechts een paar maaltijden per dag wat dan weer heel wat stress met zich meebrengt aangezien de maag van een kat al na een paar uur terug leeg is en de kat heel lang honger heeft.

VOEDSELVERRIJKING kan een oplossing bieden!

Dit is een principe dat al langer in dierentuinen werd toegepast maar even nuttig blijkt te zijn voor onze huiskatten. Het naar eten zoeken gebeurt bij een kat nog steeds instinctief.

Stel continu eten ter beschikking MAAR laat de kat werken voor haar voedsel en maak het iets moeilijker. Laat haar nadenken hoe ze het eten uit een puzzel kan halen of verstop kattensnoepjes in huis. Commercieel zijn er heel wat mogelijkheden op de markt (balletjes die je kan vullen of labyrinten waar het eten in verstopt zit). Al kan je met heel simpel afvalmateriaal zoals een schoendoos met wat gaten erin of met toiletrolletjes zeker even leuke puzzels maken! Of een fruitschaal met noten vullen en daar de korreltjes in verstoppen, houdt je kat al een tijdje bezig.

Hoe pak je het aan?

Bied in de beginfase zeker nog eten aan in de kat haar gewone bakje. Het te moeilijk maken zorgt anders voor te veel frustratie. Plaats de puzzels dan extra. Start met een super lekker snoepje om de aandacht van je kat te trekken. De bedoeling is echter wel om later enkel met het gewone eten de puzzels te vullen.

Toon het desnoods eens voor! Katten zijn echt intelligente wezens en zowel mentale als fysieke stimulatie is noodzakelijk om zich goed te voelen!

Heeft je kat het begrepen? Bouw dan het eten in het bakje helemaal af!

Iedere kat kan leren puzzelen! De boodschap is vooral om verschillende type puzzels uit te proberen!

Veel succes!

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu