Euthanasie, een moeilijke keuze

In Samen leven met jouw hond
Euthanasie hond

Op een dag zul je misschien met een zware verantwoordelijkheid worden geconfronteerd en voor een pijnlijke keuze worden geplaatst : moet ik mijn hond laten inslapen?

Je zult verscheurd worden tussen je ver- langen om je hond uit zijn lijden te ver- lossen en je verlangen om hem nog wat langer bij je te mogen houden. In dergelijke momenten moet het welzijn van je hond primeren. Uiteraard zal je dierenarts je in een der- gelijke situatie kunnen helpen, door je objectief medisch advies en waarde- volle raad te geven, maar de definitieve beslissing ligt bij jezelf.

In welk geval wordt euthanasie toegepast?

Euthanasie wordt toegepast wanneer een lichamelijke of psychologische aandoening niet kan worden behandeld en de gevolgen ervan zodanig ernstig zijn dat het beter is het dier uit zijn lijden te verlossen.

Hoe verloopt euthanasie?

De dierenarts geeft je hond een spuitje met een overdosis anestheticum. Na enkele seconden valt je hond in slaap. Na 5 of 10 minuten is de euthanasie voltooid.

Moet ik erbij blijven?

Het betreft een zeer persoonlijke keuze. Sommigen zullen hun hond tot op het laatste moment willen begeleiden, terwijl deze ervaring voor anderen te pijnlijk is om erbij te blijven. Mocht je twijfelen, vraag dan raad aan je dierenarts die je zal helpen om de juiste beslissing te nemen.

Wat vertel ik de kinderen?

De beslissing om je kinderen erbij te betrek- ken, is afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkelingsniveau. Tracht voor zover mogelijk je kinderen de waarheid te zeggen in plaats van hun een leugen te verkopen. Je doet dat misschien omdat je hen wilt beschermen, maar zo kun je ook hun vertrouwen schaden. Tracht hun duidelijk uit te leggen dat voor het welzijn van je hond je hem wilt helpen vertrekken.

Banner dogobox

Dit vind je misschien ook leuk

5 Instagram accounts van honden die je absoluut moet volgen

Onze vierpotige vrienden nemen Instagram over, en dit tot ons grootste genoegen. We hebben in dit artikel dus

lees meer...

3 spelideeën om binnen te spelen met je hond

Regelmatige speelsessies zullen bijdragen tot zijn geestelijk en lichamelijk welzijn. Het is volstrekt mogelijk om binnen te spelen

lees meer...
Chien perdu

5 tips om het verliezen van je hond te vermijden

« Om de 4 uur een verloren hond » In België wordt om de 4 uur een hond

lees meer...

Mobile Sliding Menu