fbpx

4 essentiële zaken die vaak vergeten worden bij de aanschaf van je hond

In Education, Gedrag, Honden, Non classifié(e)

Het is eindelijk zo ver, je grote adoptieproject is eindelijk gearriveerd en je vraagt je af hoe je aan de slag kan met je nieuwe hond!

Als ik je vraag wat de eerste dingen zullen zijn die je Napoleon zal aanleren, wat zou je dan antwoorden? Zitten, liggen, proper zijn, apporteren,… ? Als dat zo is, zal je via dit artikel begrijpen waarom dit een vergissing is (dat de meeste mensen doen, wees gerust 😉 )

1. Creëer een relatie met je hond

Allereerst is het essentieel om een band te leggen met je hond. Zet jezelf in zijn schoenen, hij heeft net zijn omgeving verlaten, hij kent je niet, hij weet niet waar hij is, hij kent de gewoonten niet,… Het is erg verontrustend voor hem (voor sommigen meer dan anderen). Dus voordat je hem wilt leren zitten 3 dagen na zijn aankomst, leer hem je kennen, leer hem je te vertrouwen, samen spelen,… Laat hem zijn omgeving ontdekken op zijn eigen tempo, zonder hem iets te vragen.

2. Leer hem om alleen te zijn

Eenzaamheid is een leerproces dat vaak vergeten wordt of onbekend is omdat men denkt dat Napoleon eraan zal wennen om alleen te blijven. Dat is niet waar.

Uw hond is aangekomen, u heeft uw weekend of week vrij genomen om hem te verzorgen en van de ene dag op de andere moet hij enkele uren alleen blijven. Hoe kan hij kalm blijven als hij dit nooit geleerd heeft?

Volgens de Belgische etholoog Julie Willems: “is de hond een in kudde levend dier, dus het is niet vanzelfsprekend dat hij alleen blijft. Dit is de reden waarom het merendeel van de consultaties te maken hebben met verlatingsangst, alleen leren zijn is een van de belangrijkste zaken die een hond moet leren.

3. Leer hem zelfbeheersing

Zelfbeheersing is een minder bekend leerproces, hoewel sommigen het op natuurlijke wijze zullen doen. Het gaat erom je hond te leren zijn emoties te beheersen en te begrijpen dat hij het op een rustige manier zal krijgen. Opgepast, tijdens de zelfbeheersingsoefeningen worden er geen orders gegeven. Napoleon moet zelf nadenken en begrijpen hoe hij zich moet gedragen.

4. Vermijd conditionering

Wees voorzichtig met conditionering! Reageer niet bij het minste gejammer van je hond, of hij zal snel begrijpen hoe je aandacht te krijgen op commando 😉 Honden zijn opportunisten en zullen heel snel de link leggen tussen wat ze doen en de reactie die ze dan krijgen.

Je kan natuurlijk de basisorders en netheid tegelijkertijd leren. Maar hou rekening met de vier hierboven genoemde punten om een goede start te maken met je geliefde hond 🙂

Hondenverzekering

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu