fbpx

Eerste hulp bij hondenwindjes

In Gezondheid, Samen leven met jouw hond, Voeding
Eerste hulp bij hondenscheten

Eén van de vele voordelen van een hond in huis hebben, is dat je altijd iemand hebt om de schuld op te steken als er plots vieze geurtjes doorheen het huis dwarrelen. Maar helaas is je viervoeter soms toch net wat meer dan ‘de zondebok’: sommige honden kunnen vrij veel last hebben van winderigheid.

Hieronder vind je enkele mogelijke oorzaken & wat je eraan kunt doen.

Omgekeerd boeren

Honden kunnen last hebben van winderigheid omwille van verschillende redenen. Eén van de meest voorkomende oorzaken is simpelweg lucht in zijn maag. Sommige honden eten heel snel en happen daarbij lucht binnen. Honden met een platte snuit (zoals boxers, buldoggen en mopshonden) gaan ook sneller lucht inslikken als ze eten omdat ze ademen door hun mond terwijl ze eten.

De lucht die dan in de maag van je hond zit, moet natuurlijk weg. Als die lucht niet naar boven kan komen door middel van boeren, dan moet het langs de andere kant eruit. Deze windjes komen regelmatig voor, maar ruiken gelukkig niet al te erg.

Stinkbommetjes

Zoals je misschien ooit al gemerkt hebt, kunnen sommige scheten van je hond wel erg stinken. Dit wordt veroorzaakt door andere aanleidingen. Meestal zal een windje sterker ruiken bij het verteren van planten; de spijsvertering van honden is echter niet gemaakt om planten te verteren. Toch is er een proces in hun lichaam dat de vezels afbreekt. Tijdens dit proces wordt gas aangemaakt. Deze gassen kan je vergelijken met koeienscheten vol methaan gassen. Daarom stinken ze harder dan de normale windjes.

Wat kan ik eraan doen?

Windjes laten is normaal. Wij doen het, dus waarom zou het een probleem zijn bij je hond? Als je hond er echter veel last van heeft, kan je wel verschillende dingen proberen om het te verbeteren.

Misschien heeft je hond last van een gevoelige maag en kan je het probleem verhelpen met nieuwe voeding. Probeer kwalitatieve voeding uit zonder gluten. Maïs, soja en andere koolhydraten gaan namelijk meer gas produceren in de spijsvertering van je hond. Ga langs bij je dierenarts; zij verkopen altijd kwalitatieve voeding en kunnen je dus zeker verder helpen.

Als je hond nog steeds last heeft van winderigheid heeft hij misschien een lichte voedselintolerantie. Schakel over naar makkelijk verteerbare voeding en geef hem verschillende keren kleine hoeveelheden. De meeste lichte intoleranties verdwijnen na een paar maand, eenmaal dat de spijsvertering van je hond wat rust gekregen heeft.

Laatste oplossing

Laat je hond nog steeds abnormaal veel scheten? Ga dan zeker langs bij je dierenarts. In dit geval kan namelijk ook een gevolg zijn van een zwaardere voedselintolerantie, een probleem met de lever of met de pancreatitis.

Zegt de dierenarts dat er geen problemen zijn? Dan is het beste plan om een stinkbom binnenshuis te vermijden: ga kort nadat je hond gegeten heeft even met hem wandelen, evenals enkele uren later. Zo zullen zijn scheetjes hopelijk verlost worden in de frisse buitenlucht en niet in je living.

Banner Happy Best Friends
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu