fbpx

Eerste hulp bij hondenscheten

In Gezondheid, Samen leven met jouw hond, Voeding
Eerste hulp bij hondenscheten

Één van de vele voordelen van een hond in huis hebben, is dat je altijd iemand hebt om de schuld op te steken in verband met vieze geurtjes. Soms is hij echter meer dan het zwarte schaap. Sommige honden kunnen vrij veel last hebben van winderigheid. Dit zijn mogelijke oorzaken en wat je er aan kunt doen.

Omgekeerd boeren

Honden kunnen last hebben van winderigheid omwille van verschillende redenen. Één van de meest voorkomende redenen is simpelweg lucht in zijn maag. Sommige honden eten heel snel en happen daarbij lucht binnen. Honden met een platte snuit zoals boxers, buldoggen en mopshonden gaan ook sneller lucht inslikken als ze eten omdat ze ademen door hun mond terwijl ze eten.

De lucht die dan in de maag van jouw hond zit, moet natuurlijk weg. Als die lucht niet naar boven kan komen door middel van boeren, dan moet het langs de andere kant er uit. Deze windjes komen regelmatig voor, maar ruiken gelukkig niet al te erg.

Stinkbommetjes

Zoals je misschien ooit al gemerkt hebt, kunnen sommige scheten van jouw hond wel erg stinken. Deze worden veroorzaakt door andere dingen. Meestal gebeurt dit bij het verteren van planten. De spijsvertering van honden is niet gemaakt om planten te verteren. Toch is er een proces in hun lichaam dat de vezels afbreekt. Tijdens dit proces wordt gas aangemaakt. Deze gassen kan je vergelijken met koeienscheten vol methaan gassen. Daarom stinken ze harder dan de normale windjes.

Wat kan ik er aan doen?

Scheten laten is normaal. Wij doen het, dus waarom zou het een probleem zijn bij jouw hond? Als jouw hond er veel last van heeft, kan je wel verschillende dingen proberen om het te verbeteren.

Misschien heeft jouw hond last van een gevoelige maag en kan je het probleem verhelpen met nieuwe voeding. Probeer kwalitatieve voeding uit zonder gluten. Maïs, soja en andere koolhydraten gaan namelijk meer gas produceren in de spijsvertering van jouw hond. Ga langs bij jouw dierenarts, zij verkopen altijd kwalitatieve voeding en kunnen jou zeker verder helpen.

Wanneer jouw hond nog steeds last heeft van winderigheid heeft hij misschien een lichte voedselintolerantie. Schakel over naar makkelijk verteerbare voeding en geef hem verschillende keren kleine hoeveelheden. De meeste lichte intoleranties verdwijnen na een paar maand eenmaal dat de spijsvertering van jouw hond wat rust gekregen heeft.

Laatste oplossing

Laat jouw hond toch abnormaal veel scheten? Ga dan zeker langs bij jouw dierenarts. Het kan namelijk ook een gevolg zijn van zwaardere voedselintoleranties, problemen met zijn lever of pancreatitis.

Zegt de dierenarts dat er geen problemen zijn? Dan is het beste plan om de stinkbom gewoon te vermijden. Ga kort wandelen met jouw hond na zijn maaltijd en enkele uren later. Zo zullen zijn scheetjes los gelaten worden de frisse lucht en niet in jouw living.

Banner Happy Best Friends

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu