fbpx

7 tips om je hond kalm te houden tijdens vuurwerk

In Gedrag, Samen leven met jouw hond

Ieder jaar vindt op 21 juli de Nationale Feestdag plaats. Het is de ideale gelegenheid om op één van de vele plaatsen in België vuurwerk te gaan bewonderen.

Voor jou kan dit iets zijn om ontzettend naar uit te kijken, maar het is goed mogelijk dat je hond niet hetzelfde enthousiasme deelt… Onze viervoeters hebben namelijk een veel beter gehoor dan ons. Bovendien kunnen vuurwerkknallen stress en zelfs hartproblemen veroorzaken.

Wij geven je graag 7 tips om je hond rustig te houden tijdens het vuurwerkspektakel.

1.    Minimum aan energie

Maak overdag een flinke, lange wandeling met je viervoeter. Zorg ervoor dat je een iets intensievere dag hebt dan gewoonlijk zodat je hond ’s avonds niet té veel energie meer heeft.

2.    Knus binnen

Zorg ervoor dat je hond binnenblijft tijdens het vuurwerk, liefst in het bijzijn van iemand die hij vertrouwt. We raden je niet af om je hond mee te nemen naar het vuurwerkspektakel zelf.

3.    Een schuilplekje

Sommige honden kunnen erg bang zijn van geluid dat ze niet kunnen oriënteren. Als je hond echt schrik heeft, zal hij zich willen verstoppen. Zorg voor een schuilplaats voor je hond (liefst overdekt) waar hij zich eventueel kan verstoppen.

4.    Gesloten ramen en gordijnen

Vuurwerk gaat uiteraard gepaard met heel wat flitsend licht. Dit kan extra beangstigend zijn voor je viervoeter. Doe de rolluiken naar beneden of de gordijnen dicht om je hond een veiliger gevoel te geven.

5.    Bezigheid

Geef je een nieuw speeltje of iets om op te kauwen. Op die manier kan je je hond afleiden van het vuurwerk.

6.    Contactgegevens

Sommige honden zijn echter zo angstig dat ze proberen weg te lopen. Zelfs al is je tuin afgesloten, hou er rekening mee dat honden die schrik hebben plots zelfs over hekken of struiken kunnen springen. Zorg er dus voor dat je een label met je gegevens aan zijn halsband bevestigd.

7.    Sensorische therapie

Is het echt onmogelijk om je hond te kalmeren? Misschien kan je dan een sensorische therapie proberen: er bestaan oliën en geuren die je hond tot rust brengen.

Ook geluidstherapie zou een optie kunnen zijn: als je je hond op voorhand gewoon maakt aan rustgevende muziek, kan het zijn dat hij zich meer op zijn gemak voelt wanneer je diezelfde muziek afspeelt tijdens de vuurwerkshow.

Helpt dit allemaal niet? Helaas kan dat… Sommige honden hebben echter zoveel last van vuurwerk dat ze zelfs ziek kunnen worden. In dat geval ga je best eens langs bij een dierenarts voor advies.

Een laatste optie is om je hond mee te nemen naar een rustige plaats waar geen vuurwerk afgevuurd wordt.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu