fbpx

5 veel voorkomende ziektes bij puppy’s

In Gezondheid, Honden
Voorkomende ziektes bij puppy's

Je nieuwe puppy is eindelijk toegekomen! Hij is perfect, nog heel klein en schattig, maar ook nog heel broos… Daarom is het belangrijk om hem goed te beschermen!

Hoe kan je het best weten of je puppy ziek is? Wat zijn de verschillende behandelingen? In dit artikel helpen we je om de 5 meest voorkomende ziektes bij puppy’s te herkennen.

1. Parvovirus

Het parvovirus is een zeer besmettelijke hondenziekte bij puppy’s tussen de leeftijd van 12 weken tot 3 jaar. Het wordt overgedragen door direct contact of via de uitscheiding bij niet-gevaccineerde puppy’s.

Symptomen: De infectie begint met koorts. Nadien kan je hond last hebben van overgeven of diarree met bloedsporen. Dit zorgt ervoor dat je hond gedehydrateerd en bijzonder zwak is.

Behandeling: Er bestaat een vaccin! Indien je je hond niet gevaccineerd bent, is een ziekenhuisopname het veiligst. Tijdens een opname zal je hond antibiotica toegediend krijgen om sepsis (bloedvergiftiging) te voorkomen.

2. Hondenziekte

De hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus dat hoofdzakelijk de longen, de darmen of het zenuwstelsel van je puppy aantast. Dit kan leiden tot een longontsteking of tot dodelijke neurologische problemen zoals encefalitis (hersenschade).

Symptomen: De symptomen zijn zeer talrijk. De eerste symptomen kenmerken zich voornamelijk in hoesten, tranende ogen en een lopende neus. Opgelet: vaak verwarren hondenbaasjes dit met de symptomen van een kleine verkoudheid waardoor ze de infectie niet tijdig opmerken. De hondenziekte kan ook leiden tot andere symptomen zoals braken, verlies van eetlust, uitdroging, convulsies (stuiptrekkingen),…

Behandeling: Ook voor de hondenziekte bestaat er gelukkig een vaccin! Opgelet: er bestaan geen antivirale geneesmiddelen voor om deze ziekte te behandelen.

Helaas kan deze ziekte gewoon ‘slapen’, wat wilt zeggen dat dit soms pas tevoorschijn komt wanneer je puppy een volwassen hond is. Dit maakt de ziekte moeilijker om te bestrijden…

3. Kennelhoest (of tracheo-bronchitis)

Kennelhoest is een bacteriële infectie. Het verspreidt zich bijzonder snel in beperkte ruimtes zoals in ziekenhuizen of kennels. Dit wilt niet zeggen dat puppy’s die niet in kennels leven dit niet kunnen krijgen! Als kennelhoest niet behandeld wordt, kan dit leiden tot een longontsteking. De ziekte kan dodelijk zijn!

Symptomen: Je puppy zal in een eerste fase zeer zwak zijn. Zijn eetlust kan verminderen. Hij kan ook lichte koorts krijgen. Daarna ontwikkelt hij vaak een grote hoest.

Behandeling: Puppy’s kunnen tegen kennelhoest gevaccineerd worden. Indien je een ongewone hoest opmerkt, is het veiliger om direct naar de dierenarts te gaan.

4. Adenovirus

Het adenovirus is een besmettelijke en virulente infectie die Rubella Hepatitis bij puppy’s kan veroorzaken.

Symptomen: Het adenovirus is, jammer genoeg, zeer moeilijk te herkennen. Vaak begint het met maagdarmproblemen, braken, diarree of zelfs geelzucht (zijn huid wordt geelachtig).

Behandeling: Een ziekenhuisopname en nutritionele steun zullen nodig zijn. Je dierenarts zal je zeker antibiotica voorschrijven.

5. Leptospirose (ziekte van Weil)

Leptospirose is een bacteriële ziekte die de nieren en de lever raakt. Deze ziekte wordt overgedragen door besmet water en geïnfecteerde urine.

Symptomen: De symptomen zijn gelijkwaardig met die van de griep: braken, koorts of loomheid.< kunnen optreden.

Behandeling: Er zal je antibiotica worden voorgeschreven.

 


Opgelet, braken en diarree kunnen ook een teken zijn van darmparasieten. Raadpleeg je dierenarts die deze optie alvast kan uitsluiten.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu