De meeste honden komen tijdens hun leven wel eens in contact met een parasiet. Deze kunnen nefast zijn voor de gezondheid van je puppy, maar ook van je gezin. Daarom is het belangrijk om je puppy regelmatig een preventieve parasietenbehandeling te geven.
Vlooien
De vlo is de meest voorkomende externe parasiet bij de hond. Het is een klein insect van ongeveer 0,5cm dat zich voedt met het bloed van je viervoeter
Vlooien zijn ware woekeraars: het vrouwtje kan tot wel 40 eitjes per dag leggen! De eitjes ontwikkelen zich in cocons die zeer goed overleven in ons binnenklimaat (tapijten, vloerplanken, sofa, enz.). Indien je ze laat woekeren, zou het wel eens nodig kunnen zijn je hele huis te moeten laten behandelen tegen deze kleine wezentjes.
De risico’s
Vlooien zijn vaak de oorzaak van allergieën bij honden en kunnen resulteren in ernstige huidproblemen. Bovendien kunnen ze ook een andere parasiet, namelijk ‘de lintworm’, op je viervoeter overdragen. Daarnaast kunnen vlooien ook mensen bijten, wat voor stevig wat jeuk kan zorgen.
Symptomen
Indien je hond zich krabt, zichzelf op een abnormale manier likt of huiduitslag heeft, moet je zijn vacht controleren op vlooien.
Hoe vlooien opsporen?
Neem een fijne kam en controleer de vacht van je hond tegen het haar in. Indien je niet onmiddellijk de vlooien zelf ziet, kun je wel hun poep zien op de huid van je puppy. Vlooienpoep bestaat uit kleine zwartachtige korreltjes in de vorm van een komma met een diameter van ongeveer 1 mm. Leg de poepjes op een natte tissue of keukenpapier. Wanneer ze nat worden geven de poepjes roodachtig af. Hierdoor kun je weten of je hond vlooien heeft.
Raadpleeg je dierenarts over de beste vlooienbehandeling voor je viervoeter.