fbpx

7 tips om een oudere hond te verzorgen

In Honden, Samen leven met jouw hond
oudere hond

Ook al zouden we onze allerliefste hond graag voor altijd in ons leven houden, het is onvermijdelijk dat je hond ouder wordt en je op een dag moet verlaten…

De levensverwachting bij honden hangt af van ras tot ras: kleinere honden leven meestal langer dan hun grotere soortgenoten. Zo wordt bijvoorbeeld een Duitse herder als ‘senior’ beschouwd vanaf 6 à 7 jaar oud, terwijl dat voor een Chihuahua pas rond 10 à 11 jaar zo is.

Maar hoe weet je nu dat je hond ouder wordt? Vaak komen langzamerhand symptomen optreden zoals vermoeidheid, glazige ogen, toenemende doofheid, krachtverlies… Samen met of net door zulke symptomen zal ook jij als hondenbaasje je wat aan je hond moeten aanpassen.

Wij geven je enkele tips:

·        Ga regelmatig naar de dierenarts

Oudere honden worden sneller en vaker ziek dan jongere honden. Het is dus erg belangrijk om regelmatig je dierenarts te bezoeken, zelfs als je denkt dat je hond een goede gezondheid heeft. Wij raden je aan om twee keer per jaar een check-up te laten doen. Voorkomen is echter beter dan genezen!

·        Pas de voeding van je hond aan

Een senior hond heeft meer eiwitten en vitaminen nodig. Vergeet niet dat de kwaliteit van de voeding de gezondheid van je hond beïnvloedt. Vraag indien nodig je dierenarts om aangepast voedingsadvies zodat je je hond een aangepast dieet kunt geven.

·        Lichaamsbeweging is essentieel

Het is absoluut zo: je viervoeter zal zeker meer nood hebben aan slaap, maar dat betekent niet dat je je hond de hele dag moet laten snoezen! Een goede lichaamsbeweging zal helpen je hond in topconditie te houden. Denk echter wel aan de beperkte capaciteiten van je hond: als je merkt dat hij sneller uitgeput geraakt, maak dan kortere wandelingen; als je hond sopt en tekenen van vermoeidheid vertoont, maak dan rechtsomkeer.

·        Verwen je viervoeter

Je hond zal steeds meer moeite hebben om zichzelf te verzorgen; je zult hem dus een handje moeten helpen. Masseer je hond, borstel zijn vacht… Verwen hem! Deze dagelijkse verzorging is bovendien de ideale gelegenheid om een kleine check-up uit te voeren en eventuele problemen vast te stellen. Let vooral op de mondhygiëne van je viervoeter! We geven je alvast een woordje uitleg in dit artikel « Mijn hond stinkt uit zijn bek, wat nu? », een slechte mondhygiëne kan echter ernstige gezondheidsproblemen verbergen.

·        Pas de omgeving van je hond aan

Je oudere hond is gevoeliger voor temperatuursveranderingen. Zorg ervoor je viervoeter in de winter warm te houden en in periodes van grote hitte overmatige lichaamsbeweging te beperken. Je hond is niet meer zo soepel als vroeger. Denk bijvoorbeeld ook aan een comfortabele(re) slaapplaats: als hij bijvoorbeeld artrose heeft, zorg je best voor een slaapplaats die niet té hard is. Zet het drinkbakje dichter bij de mand zodat je hond niet het hele huis door moet om te drinken.

·        Neem de routine van je hond in acht

Hoe ouder je hond wordt, hoe meer hij gehecht zal zijn aan zijn routine. Wanneer je het dagritme van je hond aanpast, tracht dit dan zo veel mogelijk te doen met de routine van je hoofd in het achterhoofd. Een te plotse verandering zou stress kunnen veroorzaken. Mocht je verhuizen of op vakantie vertrekken, zorg er dan voor dat je wat spullen van je hond meeneemt (zoals zijn mand, speelgoed…).

·        Wees zen

De zintuiglijke capaciteiten van je hond gaan afnemen. Zo zal je viervoeter waarschijnlijk niet meer naar je kunnen luisteren als voorheen en kan zijn zindelijkheid verminderen. Besef dat je hond ouder wordt en dat hij dit niet opzettelijk doet; wees kalm en zen. Raadpleeg je dierenarts mocht je het moeilijk hebben met deze gedragsveranderingen van je hond.

 

banner tips

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu