fbpx

5 tips om het verliezen van je hond te vermijden

In Honden, Samen leven met jouw hond
Chien perdu

« Om de 4 uur een verloren hond »

In België wordt er om de 4 uur een hond als vermist opgegeven. Slechts 39% van hen wordt teruggevonden. In 2017 zijn meer dan 1.150 honden niet meer thuis geraakt.

Iedereen kan zijn hond verliezen: één seconde onoplettendheid is genoeg voor je viervoeter om zich te laten afleiden en zoek te raken. Daarom delen wij met jou in dit artikel 5 essentiële handelingen om er zeker van te zijn dat je hond niet verloren loopt.

1.Identificieer je hond

De eerste essentiële handeling is om je hond met een elektronische chip identificeren. Zijn identificatienummer zal ervoor zorgen dat jullie in een paar muisklikken herenigd worden.

Ter herinnering: identificatie en registratie van je hond is verplicht in België.

Een hondenpenning wordt sterk aanbevolen: deze zorgt voor een makkelijke en onmiddellijke identificatie van je hond, waardoor de persoon die je hond vindt snel contact met je kan opnemen.

2. Voorzie een gps in de halsband van je hond

Om zeker te zijn dat je hem nooit verliest, bestaat er nu een gps voor honden. Het gaat om een klein apparaatje dat je aan de halsband kunt vastklemmen waardoor je via een app op ieder moment de bewegingen van je hond kunt volgen.

Sommige gps’en laten je ook toe om een virtuele barrière in te stellen. Zo zal je een melding ontvangen zodra je hond buiten de grenzen van een bepaalde zone, zoals bijvoorbeeld je tuin, gaat.

 

3. Baken je tuin af

Wees er zeker van dat je tuin goed afgebakend is: zorg ervoor dat je omheining diep genoeg ingegraven is zodat je hond zich er niet onder kan wroeten. Controleer regelmatig of er nergens gaten zijn waarlangs je hond zou kunnen ontsnappen.

Denk er tot slot ook aan om je poort goed op slot te doen. Zo verlaag je de kans dat kwaadwillige mensen je hond zouden meenemen.

4. Hou je hond aangelijnd tijdens het wandelen

Of je nu op het platteland of in de stad bent: het is essentieel dat je met je hond aan de leiband wandelt. Tal van onvoorspelbare factoren zouden je hond kunnen doen weglopen, ook al is hij goed opgevoed. Je hond kan plots schrikken, de aanlokkelijke geur van een barbecue ruiken, een agressieve hond tegenkomen… Neem het zekere voor het onzekere en laat je hond niet zomaar loslopen.

5. Laat je hond niet onbewaakt

Om diefstal te vermijden, zorg je er best voor dat er altijd iemand is die je hond in het oog houdt. Helaas verdwijnt in België elke dag een hond ten gevolge van ontvoering…

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu