fbpx

Hoe kan je je hond beschermen tegen de hitte?

In Gezondheid, Honden, Samen leven met jouw hond
Sterke hitte : Jouw hon beschermen

We weten het allemaal: België staat gekend voor veelvuldige regenbuien en frisse temperaturen. Deze vochtigheid kan ervoor zorgen dat de lucht moeilijk verdraagbaar wordt wanneer de temperaturen stijgen. Dit is zo voor ons, maar zeker ook voor onze (huis)dieren.

Hieronder kan je enkele tips terugvinden om de warme zomerdagen voor je hond wat draagbaarder te maken:

1. Laat je hond ’s ochtends of ’s avonds uit

Vermijd het om je hond uit te laten wanneer de zon op het hoogste punt staat. Indien je hond toch behoefte heeft om overdag een frisse neus te halen, open dan bijvoorbeeld gewoon een deur zodat je viervoeter zelf kan beslissen of hij naar buiten wilt of niet. Als je hond graag in de tuin speelt, zorg dan voor enkele plaatsen in de schaduw waar hij weer op adem kan komen.

2. Vermijd warmte-absorberende gronden zoals asfalt of zand

De kussentjes onder de poten van je hond zijn al bij al sterk, maar desondanks erg gevoelig aan hitte. Gronden zoals asfalt en zand kunnen bij warmere temperaturen gloeiend heet worden. Denk hieraan wanneer je met je hond gaat wandelen. Indien je geen andere optie hebt, kan je de poten en kussentjes van je hond beschermen. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale laarzen voor honden.

3. Zorg ervoor dat je hond gehydrateerd blijft: dit is noodzakelijk!

Laat altijd een grote kom water in huis staan en denk eraan om een fles water mee te nemen als je met je hond gaat wandelen.

4. Laat je hond niet alleen in de auto

Doordat een auto maar een kleine ruimte is, is het er nog warmer dan buiten. Of je nu in de schaduw of in de zon geparkeerd staan, de ramen open of dicht laat… Laat je hond niet in de auto: het zou wel eens fataal kunnen aflopen!

5. Geef de voorkeur aan wateractiviteiten

Op een warme zomerdag gaat er niets boven een frisse duik. Denk eraan dat je als baasje je hond mee uit kan nemen naar een zwembad of op een wandeling langs het water. Let wel op voor de kussentjes onder de poten van je hond: zwemmen maakt de kussentjes kwetsbaarder en gevoeliger voor de warmte; probeer dus warme ondergronden te vermijden.

 6. Verfris je hond

Je kan regelmatig je hond verfrissen met wat water: besprenkel zijn buik en de kussentjes onder zijn poten; deze lichaamsdelen zullen je hond beter afkoelen dan het bovenste gedeelte van je huisdier. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook een ventilator naast hem zetten of een vochtige handdoek op de grond leggen waar je hond kan gaan op liggen.

Kleine tip: leg al zijn speelgoed in een schaal en giet er water bij. Hierna leg je de schaal in de diepvriezer tot dat het wat bevriest. Eenmaal het ijs geworden is, kan je dit aan hem geven. Dit is een heel leuk middel om je vriend te verfrissen en hem tegelijk bezig te houden.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu