fbpx

3 spelideeën om binnen te spelen met je hond

In Education, Honden, Samen leven met jouw hond

Regelmatige speelsessies zullen bijdragen tot zijn geestelijk en lichamelijk welzijn. Het is volstrekt mogelijk om binnen te spelen met je hond. Hierna vind je 3 gemakkelijk uit te voeren spelideeën.

Geef je creativiteit de vrije loop om andere ideeën uit te denken.

Het bekerspel

Iedereen zal verbaasd zijn wanneer je trouwe viervoeter dit leuke spel onder de knie zal hebben. Het spel doet een beroep op zijn reukzin en stimuleert zijn geheugen.

1. Plaats 3 ondoorzichtige bekers ondersteboven vóór je hond. Verstop onder elke beker een hondensnoepje. Geef je hond een complimentje wanneer hij een beker omverduwt om het snoepje te bemachtigen.

2. Zodra je hond heeft begrepen wat je van hem verwacht, verstop dan slechts onder één van de bekers een hondensnoepje en herbegin het spel.

3. De laatste fase bestaat erin de bekers meermaals van plaats te verschuiven en je hond aan te moedigen de beker te vinden waaronder je het hondensnoepje hebt verstopt. Geef je hond een complimentje wanneer hij de juiste beker vindt.

 

Het zoekspel

Honden zijn heel goed in zoek- en vindspelen want hun reukzin is veel beter ontwikkeld dan bij de mens. Je kunt dit spel spelen door een hondensnoepje of zijn favoriet voorwerp te verstoppen.

1. Toon hem het voorwerp of het snoepje dat je gaat verstoppen en zeg « zit ». Indien je hond het zit-commando nog niet beheerst, vraag dan aan iemand om hem vast te houden terwijl je het voorwerp of hondensnoepje verstopt.

2. Zorg ervoor dat hij je kan zien terwijl je het voorwerp of hondensnoepje onder een kussen of achter een meubel verstopt en zeg « zoek ». Beloon hem zodra hij het voorwerp of hondensnoepje heeft gevonden.

3. Maak de oefening wat moeilijker en doe alsof je het voorwerp of hondensnoepje of verschillende plaatsen verstopt. 4. De laatste fase bestaat erin je hond in een andere kamer te laten wachten terwijl je het voorwerp of hondensnoepje verstopt. Laat hem uit de kamer en zeg « zoek ». Met wat oefening zal je hond een echte speurhond worden en veel plezier beleven aan dit zoek- en vindspel.

Door een hoepel springen

Je hond kan even lening door een hoepel springen als een kampioen tijdens een hondenwedstrijd. Hij zal dat wellicht niet vanaf de eerste keer leren, maar uiteindelijk zal het hem toch lukken. Wees dus geduldig en ga stapsgewijs te werk :

1. Plaats een kleine hindernis in de deuropening. Toon hem hoe hij over de hindernis moet springen. Zeg « spring » wanneer hij de oefening uitvoert en beloon hem.

2. Plaats de hoepel vervolgens plat op de grond en laat je hond eerst kennis maken met dit nieuwe speelgoed.

3. Zet de hoepel recht op vloerniveau. Tracht de hoepel zodanig te plaatsen dat je hond er niet omheen kan, door de hoepel bijvoorbeeld tegen de muur te houden. Moedig je hond aan om door de hoepel te lopen, door hem bijvoorbeeld aan de andere kant met een snoepje of zijn favoriete speelgoed te lokken. Zeg « erin » op het moment dat hij door de hoepel loopt en beloon hem.

4. Houd de hoepel vervolgens een paar centimeter van de grond en herhaal de oefening. Zeg « spring erin » op het moment dat hij door de hoepel springt en beloon hem.

5. Zodra hij de oefening goed heeft begrepen : Laat hem door de hoepel lopen zonder hem aan de andere kant met een snoepje te lokken. Haal een snoepje uit je zak en beloon hem zodra hij de oefening uitvoert.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu