fbpx

5 bedenkingen die je moet maken als je een huisdier cadeau wilt geven

In Samen leven met jouw hond, Samen leven met jouw kat
5 bedenkingen wanneer je een huisdier cadeau doet

Een huisdier als cadeau geven kan een ware eer zijn en geluk brengen. Het kan echter ook een echte ramp worden voor het dier en zijn nieuw baasje. Dieren zijn namelijk geen cadeautjes die je makkelijk kan omwisselen als het toch niet bij jou past. Dit wil echter niet zeggen dat je het idee moet afschrijven. Je moet er alleen goed over nadenken.

Hier zijn 5 bedenkingen die je je moet maken als je een huisdier cadeau wilt geven:

  1. Huisdieren kosten geld

Een huisdier houden kost veel geld. Je geeft het dier misschien wel gratis weg, maar het nieuwe baasje moet ook kunnen zorgen voor eten, speelgoed, medische kosten…

De kosten die komen kijken bij het houden van een hond of een kat zijn gemiddeld €1000 per jaar. Je moet dus goed nadenken of de persoon in kwestie wel zoveel geld wilt uitgeven om voor zijn nieuwe viervoeter te zorgen.

  1. Je moet tijd vrijmaken

Huisdieren blijven normaal gezien bij jou voor hun hele leven. In de meeste gevallen gaat dit over jaren, soms zelfs decennia. Dierenliefhebbers vinden dit natuurlijk geweldig; huisdieren maken zo ook meteen deel uit van de familie. Zoekt het nieuwe baasje wel een langetermijnrelatie met een huisdier? Misschien is dit baasje net niet bereidt om vakantieplannen aan te passen of om de komende jaren elke dag te gaan wandelen met zijn nieuwe hond.

  1. Gezondheid

Ben je 100% zeker dat de persoon in kwestie niet allergisch is aan dieren? Ook de overige gezinsleden van het nieuwe baasje mag je hierbij niet vergeten. Veel mensen zijn allergisch aan honden en katten. Soms zijn ze hier zelf nog niet van op de hoogte omdat ze bijvoorbeeld nog niet hebben samengeleefd met een huisdier.

  1. Het ideale huis

Je moet niet alleen rekening houden met de wensen van het nieuwe baasje, maar ook met de regels in diens woning. Bij veel appartementen of huurhuizen is het echter verboden om huisdieren te houden. Controleer dus altijd goed of de persoon in kwestie genoeg plaats heeft voor een huisdier en of huisdieren wel toegelaten zijn. Je wilt zeker niet dat het nieuwe huisdier meteen naar een asiel moet omdat het niet bij zijn nieuwe baasje mag blijven…

  1. Timing

Het is niet alleen belangrijk om na te denken óf je wel een huisdier wilt geven, maar ook wanneer. Een huisdier met kerst cadeau geven, is meestal niet zo een goed idee. De winterperiode is voor velen een drukken periode. Je loopt van het ene familiefeest naar het andere, jongeren zijn druk bezig het voorbereiden van examens, en sommige families gaan samen skiën. Het nieuwe huisdier kan dus niet altijd de nodige training en aandacht krijgen.

Als je toch een huisdier cadeau wilt geven, zorg er dan voor dat je goed nagedacht hebt over alle mogelijkheden. Overloop met ouders of partners of het wel een goed idee is. Huisdieren willen namelijk een band met hun nieuwe familie en hier komt tijd, geld, geduld en natuurlijk veel liefde bij kijken.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu