fbpx

Laat je hond weten dat je van hem houdt!

In Honden, Samen leven met jouw hond
hond houden

Je bent nooit te lief met je viervoeter! Hoe liever je met je hond omgaat, hoe beter hij zich zal voelen. Je trouwe metgezel ziet je namelijk altijd graag, zonder enige voorwaarde 😊

Net daarom geeft Happy Best Friends je enkele handige tips waarmee jij aan je hond kun laten zien dat jij hem ook graag ziet. Hoe kan je je gevoelens uitdrukken op een manier dat je hond dit verstaat? Opgepast: niet alle tekens van genegenheid zijn goed voor je hond.

1.Knuffel of geen knuffel? Daar gaat het om!

We willen je alvast “sorry” zeggen maar… Stanley Coren verklaart in een studie dat de meeste honden niet dol op langdurige knuffelpartijen. Hij stelt dat wel 4 op 5 honden niet graag geknuffeld worden…

Aha! Is die 1 op 5 dan mijn hond?

Wees gerust: niet alle experts delen bovenstaande stelling. Marc Bekoff (medeoprichter van Ethologists for the Ethical Treatment of Animals) relativeert de resultaten van Coen. Volgens Bekoff hangt de knuffelbaarheid van je hond af van een aantal zaken: de relatie die je met je hond hebt, de context op het moment zelf, en tekenen van blij- of zenuwachtigheid van je hond. Leer je viervoeter goed kennen en speel gepast in op zijn humeur.

2. Ga rustig tegen je hond aanliggen

Zoals zonet gezegd: je hond knuffelen doe je best voorzichtig en met het wederzijds vertrouwen van je metgezel. Echter, je hond komt zo nu en dan misschien eens tegen je aanliggen of op je benen rusten. Dit is een teken van genegenheid en vertrouwen bij honden: een soort hondenknuffel. Je kunt dit vertrouwen teruggeven door dit toe te laten of zelf bijvoorbeeld tegen hem aan te leunen wanneer je ’s avonds samen in de zetel ontspant.

3. Oog in oog…

 « Als je hond je strak aankijkt, geeft hij jou een knuffel met zijn ogen », Brian Hare.

Volgens Brian Hare zou je hond in de ogen kijken oxytocine, beter gekend als ‘het gelukshormoon’, produceren. Hetzelfde hormoon wordt ontwikkeld bij een ‘moeder-kind’-relatie na de bevalling. Diep in de ogen van je hond kijken zou dus een speciale band met hem creëren.

Maar let wel op: ook hier is de context van belang. Zo kijk je bijvoorbeeld de waakhond van een gebouw best niet in te ogen, omdat sommige honden een strakke blik van een onbekende als een bedreiging kunnen ervaren.

4. Oormassages

De oren van je hond bevatten een belangrijke concentratie van uiteindes van zenuwen die stimulansen overbrengen naar het hele lichaam. Een goede oormassage kan het vrijkomen van endorfine in gang zetten, wat hetzelfde effect heeft als een pijnstiller. De ontwikkeling van endorfine wordt nog meer gestimuleerd wanneer je hond liefde voor jou deelt.

5. Samen snoezen

De ultieme blijk van liefde: samen slapen in hetzelfde bed. Je slapende hond is het moment wanneer hij het meest kwetsbaar is. Wanneer hij naast je ligt te snoezen, wilt dat zeggen dat hij je volop vertrouwt en jou als een familielid beschouwt. Indien je liever geen hond in bed wilt, maak dan af en toe tijd voor een dutje in de zetel samen met je hond.

6. Voed hem je hond uit de hand

« Zo beschouwt je hond je als zijn “voedster” […] Het is intiem en het geeft hem de kans om je beter te leren kennen », Wendy Winquist.

De band tussen je hond en jou wordt versterkt als je hem uit je hand voedt. Je hond snoepjes geven tijdens zijn opvoeding of africhting is altijd een goede manier om hem te belonen en hem te laten zien dat je je hond graag ziet.

Opgepast: overdrijf natuurlijk niet met de snoepjes.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu