fbpx

Hondenspeelgoed kan dodelijk zijn!

In Gezondheid, Honden, Samen leven met jouw hond
jouets pour chien

Honden zijn zoals kinderen: ze hebben liefde en aandacht nodig. Als we ze geen aandacht geven, vervelen ze zich. Het is een gewoonte geworden dat we hondenspeelgoed kopen voor onze viervoeters om met hen te kunnen spelen of om hun bezig te houden als wij afwezig zijn. Velen onder ons zwichten voor de talrijke beschikbare snuisterijen die op de markt aanwezig zijn: we kiezen voor wat we schattig vinden zonder helemaal stil te staan bij de samenstelling van deze speeltjes. Helaas bestaan er wel degelijk speeltjes die schadelijk kunnen zijn voor je hond.

We stellen een lijstje samen van spelletjes die het meest voorkomend zijn, maar eigenlijk afgeraden worden…:

  • Tennisballen

Samen met onze hond een balletje smijten in onze tuin of in het park: wie houdt er niet van? 😊 Maar… Wist je dat een gewone tennisbal gevaarlijk kan zijn voor je viervoeter? De buitenste laag van een tennisbal is even corrosief als schuurpapier! Alleen al het feit dat je hond de bal in zijn bek heeft, kan tandglazuur afschrapen. Bovendien komen er bij het kauwen op zulke bal fijne stoffen los die tussen de tanden van je hond komen te zitten, wat kan lijden tot ontstoken tandvlees. Daarnaast worden er tijdens het kauwen ook chemische stoffen bevrijd die de reukzin van je viervoeter wel urenlang kunnen ontregelen…

tennisbal

  • Industriële hondenbotten

  • We geven onze honden graag iets om op te kauwen – vaak zijn dit industriële kauwbotten – en denken dat we hem hier een plezier mee doen. Blij zal je viervoeter zeker zijn, maar helaas betekent dit niet dat het ook gezond is voor zijn lichaam. Zulke botten worden gemaakt van dierenvel; zoals dat van koeien, paarden en zelfs honden. Het vel ondergaat verschillende chemische behandelingen waardoor het gereinigd, verwerkt en aantrekkelijker gemaakt wordt. In werkelijkheid is dit soort “botten” echter gif voor je hond. Naast het risico van de chemische stoffen die deze kauwbotten bevatten, loopt je hond ook kans op verstikking (bijvoorbeeld door splinters die vrijkomen bij het kauwen). Bovendien gebeurt het ook vaak dat het vel dat gebruikt wordt afkomstig is van zieke of besmette dieren.

hondenbotten

  • Plastic speelgoed

Plastic speelgoed bevat chemische stoffen zoals ftalaat of bisfenol A, die vaak gebruikt worden om het plastic soepeler te maken. Hoe meer het voorwerp gebruikt wordt, hoe hoger de concentratie van deze stoffen. Als je hond deze chemische stoffen in grote hoeveelheden absorbeert, zal hij een hoger risico op kanker hebben alsook op vruchtbaarheidsproblemen. Net om deze redenen zijn deze chemische stoffen al sinds enkele jaren verboden in het speelgoed dat ontwikkeld wordt voor kinderen.

plastiek speelgoed

 

Let op: deze lijst is uiteraard niet volledig, en ook niet alle hondenspelletjes zijn schadelijk. Wanneer je volgende keer een keuze moet maken uit het rijke aanbod aan hondenspeeltjes, hou dan gewoon in gedachten dat je hond op dit speelgoed zal kauwen en wat al dan niet schadelijk zou kunnen zijn voor hem. Het etiketje aan het speelgoed zou je hiermee moeten kunnen helpen. Succes alvast!

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu