fbpx

Je hond in de auto vervoeren

In Honden, Samen leven met jouw hond

Stel: je botst met je auto aan een snelheid van 50km per uur. Wist je dat je hond met een kracht van wel 25 keer zijn eigen gewicht door de auto geworpen kan worden?

Net daarom is het uitermate belangrijk om verschillende voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je je hond als medepassagier laat plaatsnemen in je auto.

1. Maak je hond vast

Het wordt afgeraden om je hond los – zonder enige vorm van beveilig – in de auto te laten plaatsnemen. Voor ieders veiligheid: maak je hond vast. Zo zal je minder afgeleid worden door je viervoeter en voorkom je bovendien dat je hond door de vooruit gekatapulteerd zou worden tijdens een ongeval.

Een vervoerskennel blijft de veiligste manier om je hond met je te laten meereizen in de auto. Het is best je viervoeter al van jongs af aan te laten wennen aan zo’n kennel zodat hij zich gemakkelijk en gerustgesteld voelt. Plaats de kooi liever niet op de voorstoel, maar zet hem vast tussen twee zetels (voor en achter) of in de koffer als deze ruim genoeg is.

2. Denk aan het comfort voor je hond

In de auto zitten kan stressvol of saai zijn voor je hond.

Of je nu reist met of zonder kennel: zorg ervoor dat je je hond een ruimte voorziet die enkel voor hem is. Leg hier zijn lievelingsdeken en eventueel wat speelgoed waarop hij kan bijten.

Als je hond erg gestrest is, raadpleeg dan een dierenarts voordat je op een lange vakantie vertrekt.

Indien je op een reis naar het buitenland vertrekt, denk dan aan enkele belangrijke zaken: je hond zijn paspoort, zijn gebruikelijke voeding, zijn leiband, en een fles water.

3. Vermijd wagenziekte

Als je hond voor het eerst met de auto reist, probeer hem minimum 2 uur voor het vertrek van de reis geen eten meer te geven.

Heeft je hond toch last van de reis, laat hem dan dicht bij een raam zitten zodat hij de kans heeft om naar buiten te kijken.

Wees altijd voorbereidt dat accidentjes kunnen gebeuren…

4. Laat je hond niet achter

Laat je hond nooit alleen in de auto, zelfs al is het maar voor heel eventjes en laat je de ramen open. De temperatuur in een auto kan namelijk heel snel oplopen. Je hond zou zo een hitteslag kunnen oplopen, wat levensbedreigend kan zijn.

5. Stop regelmatig

Net als jij heeft je hond er nood aan om zich tijdens het reizen af en toe te kunnen uitstrekken en een frisse neus te halen. Zorg ervoor dat je regelmatig stopt, ongeveer iedere 2 uur. Zo kan je hond zijn behoefte doen, een beetje drinken, en de overige energie er even uitlaten.

Let op: Vergeet nooit om je hond zijn leiband aan te doen voordat je de deur van de auto opent. Heel wat ongelukken op parkings van autosnelwegen zijn helaas te wijten aan deze onvoorzichtigheid.

Tip: Denk er ook aan om de contactgegevens op de chip van je hond te updaten.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu