fbpx

10 tips om je dierenartsbezoek goed te laten verlopen

In Gezondheid, Non classifié(e)
Goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is een eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële stap. Als je niet goed weet hoe je jezelf en je hond op dit bezoek kunt voorbereiden, neem dan snel een kijkje hieronder. Wij geven je graag wat raad zodat alles goed verloopt voor zowel jou als je hond!

VÓÓR HET BEZOEK

1. Zorg ervoor dat je alle nodige documenten van je hond bij je hebt

Voordat je een afspraak met je dierenarts maakt, is het belangrijk dat je de meest belangrijke documenten van je hond bij de hand hebt. Zo zal je viervoeter over een eigen paspoort en een individueel gezondheidsdossier beschikken. Als je hond er nog geen heeft, vraag hier dan zeker achter bij je dierenarts tijdens jullie eerste bezoek.

2. Laat je dierenarts weten of je hond een puppy is en/of nog maar net geadopteerd is

Als je hond voor de eerste keer op dierenartsbezoek gaat, aarzel dan niet om je arts op voorhand op de hoogte te brengen hiervan. Op die manier kan je dierenarts een langer bezoek inplannen en heb je wat meer tijd om al je mogelijke vragen te stellen. Minder stress voor jou en dus ook voor je hond.

3. Laat je hond niet merken dat je nerveus bent en stel hem niet ongerust

Je hond voelt je emoties aan. Als je als eigenaar stress ervaart, kan dit ook een invloed hebben op je hond. Het is dus belangrijk dat je zo normaal mogelijk handelt en een ontspannen houding aanneemt zodat je hond zijn bezoek aan de dierenarts associeert met een ontspannen en niet-stressvolle gebeurtenis. Als je hond toch gestrest is, probeer dan niet overdreven te reageren op dit gedrag. Enkele tips die je hierbij kunnen helpen: neem zelf een rustige houding aan, aai je hond niet meer dan gewoonlijk, neem je hond niet op schoot in de wachtkamer, praat tegen je hond op een normale toon… Zo zal je hond minder redenen hebben om ongerust te zijn.

4. Zorg ervoor dat je hond voldoende energie heeft kunnen opdoen

Maak kort voor je dierenartsbezoek een wandeling met je hond; hierdoor zal hij voldoende beweging hebben en zal hij wat rustiger zijn als hij bij de dierenarts aankomt. Maak ook van deze gelegenheid gebruik om je hond zijn behoeften te laten doen: dit voorkomt ongelukken in de wachtkamer of de praktijk van de dierenarts.

5. Laat je hond aan het idee wennen

Je kan je hond al een beetje voorbereiden op zijn avontuur naar de dierenarts zodat hij minder stress hoeft te ervaren op de dag van het bezoek zelf. Zo kan je je viervoeter bijvoorbeeld aanleren om op een steun te klimmen (bied eerst een kleine verhoging aan; daarna kan je wat hoger gaan) zodat hij alvast wat geoefend heeft voor wanneer hij op de onderzoekstafel hoeft te gaan. Daarnaast kan je je hond op voorhand laten wennen aan lichaamsoppervlakten die voor hem gevoelig zijn (bijvoorbeeld de poten, tanden of oren) en die zo mogelijks onderzocht zullen worden door de dierenarts. Tip: oefen met een potlood zachtjes druk uit op plaatsen waar een vaccin kan worden gegeven.

6. Noteer op voorhand wat je met je dierenarts wilt bespreken

Aangezien dit het eerste bezoek van je hond aan de dierenarts is, zijn er vast heel wat zaken die je met de dierenarts wilt bespreken. Door op voorhand een lijstje te maken met alle onderwerpen die je belangrijk lijken en je zou willen vragen aan je arts, kan je het bezoek op de dag zelf vlotter laten verlopen.

TIJDENS HET BEZOEK

7. In de wachtkamer

Probeer niet te vroeg aan te komen zodat je hond niet te lang moet wachten en zijn stress niet toeneemt. Neem eventueel een klein speeltje mee om je hond rustig te houden. Als het niet mogelijk is voor hem om te blijven zitten, dwing hem dan niet. Waarom loop je niet een beetje met hem mee om hem tot rust te laten komen?

8. In geval van stress

Als je ondanks de voorzorgsmaatregelen die je neemt toch nog merkt dat je hond in een stressvolle situatie verkeert doordat hij bijvoorbeeld begint te kwijlen, te plassen of niet te kalmeren is, denk er dan aan om je dierenarts om advies te vragen over hoe je dit kan verbeteren voor het volgende bezoek.

9. Plan beloningen

Neem traktaties mee om je hond te belonen wanneer hij een goede en positieve houding aanneemt bij de dierenarts. Op die manier zal je hond leren begrijpen dat hij goed gedrag heeft vertoond, waardoor hij dit gedrag zal associëren met iets positiefs. Belangrijk: vergeet niet om aan je dierenarts te vragen of het bezoek van je hond op een lege maag dient te gebeuren.

 

NA HET BEZOEK

10. Neem je hond met regelmaat mee naar de dierenarts.

Als het eerste bezoek achter de rug is, wacht dan niet meer dan een jaar vooraleer je terugkeert voor je volgende bezoek. Door je hond regelmatig mee te nemen voor eenvoudige controles, zal je je hond laten wennen aan de dierenartsenpraktijk en het personeel waardoor hij minder stress zal vertonen.

Wij hopen dat deze tips je geholpen hebben en dat je eerste bezoek aan de dierenarts met je pluizige viervoeter goed verloopt. 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu