fbpx

5 onverwachte gevaren voor je hond tijdens de feesten

In Honden, Samen leven met jouw hond
Dangers des fêtes pour les chiens

Er is niets beter dan de eindejaarsfeesten om een fantastische tijd met je vrienden en familie te beleven. Tijdens de feesten is het echter belangrijk om in het achterhoofd te houden dat bepaalde gerechten, voorwerpen of versieringen wel eens gevaarlijk kunnen zijn voor je pluizige viervoeter.

In dit artikel lijsten we enkele voorwerpen op die je beter op afstand houdt van je hond en zo een geweldige avond zonder ongelukken kunt beleven:

1. KERSTCADEAUS

Wie ‘feesten’ zegt, zegt ‘cadeaus’! Maar… Pas op voor onze viervoetige vrienden die nogal nieuwsgierig kunnen zijn. Als je ergens te gast bent en je cadeau kan een gevaar vormen voor één van de aanwezige huisdieren, kan je bijvoorbeeld een speciaal etiket aan je cadeau hechten waarop je vermeldt dit buiten het bereik van dieren te bewaren. Zo zal de gastheer of -vrouw het veilig opzij kunnen zetten.

Denk ook aan cadeaus die fragiele voorwerpen bevatten: het zou niet de eerste keer zijn dat een ietwat enthousiaste hond iets breekbaars omverwerpt 😊.

2. LINTEN, STRIKKEN EN ANDERE VERSIERINGEN

Als je cadeaus eenmaal uitgepakt zijn, gooi dan zonder te wachten de linten, strikken en het inpakpapier weg. Honden kunnen deze voorwerpen opeten of erop kauwen, wat gevaarlijk voor hun kan zijn.

De versieringen in huis zelf, zoals hangende of elektrische voorwerpen, zijn uiteraard ook gevaarlijk en worden best buiten het bereik van onze viervoeters gehouden worden.

3. GEVAARLIJK VOEDSEL

Bij een kerstmaal hoort uiteraard heerlijk eten! Hou echter in gedachten dat niet alles wat jij lekker vindt ook goed of gezond is voor je hond. Bepaalde gerechten kunnen namelijk voedingsmiddelen bevatten die giftig zijn voor honden. Denk er bijvoorbeeld aan om koekjes en/of cake weg te houden van je viervoeter. Een ander product – minder bekend maar zeker even giftig voor honden – is Xylitol. Dit is een soort suiker die vaak in de bereiding van koekjes of taarten wordt gebruikt, maar bijvoorbeeld ook in yoghurt en pindakaas.

Voor meer informatie over giftige voedingsmiddelen kan je een kijkje nemen in dit artikel 7 gevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond.

4. GIFTIGE PLANTEN

Ook planten kunnen de aandacht van je viervoeter trekken. Let daarom op bepaalde florale kerstversiering die giftig zouden kunnen zijn voor je hond; zoals azalea’s, hulst, maretakken of kerststerren. Best te bewaren buiten het bereik van huisdieren dus!

5. TASSEN EN JASSEN

De winterkoude of de geur van nieuwe, (on)bekende gasten kunnen je hond verleiden zich in de jassen of tassen van je gasten te willen nestelen. Op het eerste zich best komisch, maar helaas niet volledig gevaarloos. Let erop dat je hond geen medicijnen, kauwgom of andere gevaarlijke producten oppeuzelt die zich in de spullen van je gasten kunnen bevinden. Wist je al dat voornamelijk ibuprofen giftig is voor honden, en dat kauwgom Xylitol bevat?

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kan je op voorhand ook al eens de dierenartsen of -klinieken opzoeken die zich in de buurt van je feestavond bevinden.

 

We hopen je met deze tips helemaal klaargestoomd te hebben voor spetterende eindejaarsfeesten samen met je hond!

Prettige feesten aan iedereen 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu