fbpx

Euthanasie: een moeilijke keuze

In Honden, Samen leven met jouw hond
Euthanasie hond

Op een dag zul je misschien met een zware verantwoordelijkheid worden geconfronteerd en voor een pijnlijke keuze worden geplaatst: moet ik mijn hond laten inslapen?

Het kan een haast ondraaglijk dilemma worden tussen je hond uit zijn lijden verlossen en je verlangen om hem nog wat langer bij je te mogen houden. In dergelijke momenten moet het welzijn van je hond primeren. Uiteraard zal je dierenarts je in een dergelijke situatie kunnen helpen, door je objectief medisch advies en waardevolle raad te geven, maar de definitieve beslissing ligt bij jezelf.

In welk geval wordt euthanasie toegepast?

Euthanasie wordt toegepast wanneer een lichamelijke of psychologische aandoening niet kan worden behandeld en de gevolgen ervan zodanig ernstig zijn dat het beter is het dier uit zijn lijden te verlossen.

Hoe verloopt euthanasie?

De dierenarts geeft je hond een spuitje met een overdosis anestheticum. Na enkele seconden valt je hond in slaap. Na 5 à 10 minuten is de euthanasie voltooid.

Moet ik erbij blijven?

Dit is een erg persoonlijke keuze. Sommigen zullen hun hond tot op het laatste moment willen begeleiden, terwijl deze ervaring voor anderen te pijnlijk is om bij hun viervoeter te blijven. Mocht je twijfelen, vraag dan raad aan je dierenarts die je zal helpen om de juiste beslissing te nemen.

Wat vertel ik de kinderen?

De beslissing om je kinderen erbij te betrekken is afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkelingsniveau. Tracht je kinderen zoveel mogelijk de waarheid te vertellen; over de situatie liegen gaat je kinderen niet echt helpen… Je doet dat misschien omdat je hen wilt beschermen, maar zo kun je ook hun vertrouwen schaden. Probeer hen duidelijk uit te leggen dat voor het welzijn van je hond jullie er beter voor kiezen hem te laten vertrekken.

Banner dogobox[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu