fbpx

4 essentiële zaken die vaak vergeten worden bij het aanschaffen van een hond

In Education, Gedrag, Honden

Je hebt er ongetwijfeld naar uitgekeken en nu is het eindelijk zover: de adoptie van je hond is rond!

Een goede opvoeding van je hond is erg belangrijk. De eerste stappen die je hierin neemt spelen een beduidende rol in hoe de relatie tussen jou en je hond zich verder zal ontwikkelen.

Zowat elk hondenbaasje zal zijn viervoeter commando’s zoals “zit”, “lig” en “vang” aanleren, en dat raden we zeker ook aan! Daarnaast zijn er enkele tips die we je kunnen meegeven die vaak over het hoofd worden gezien wanneer we een hond in huis halen, en die we best vanaf dag één introduceren in het leven van onze hond en onszelf.

Neem gauw een kijkje hieronder!

 

1. Creëer een relatie met je hond

Allereerst is het essentieel om een goede relatie te creëren met je hond. Leef jezelf in: je hond heeft net zijn vertrouwde omgeving verlaten, kent jou en je gewoonten nog niet en komt terecht in een onbekend huis. Het spreekt voor zichzelf dat dit een erg stressvolle situatie kan zijn voor je hond.

Daarom is het in de eerste dagen na zijn aankomst voornamelijk belangrijk dat je je hond leert kennen en zo een vertrouwensband met hem opbouwt. Vraag in het begin nog niet te veel van je viervoeter maar laat hem rustig wennen aan jou en zijn nieuwe omgeving.

2. Leer je hond aan om alleen te zijn

‘Eenzaamheid’ en ‘alleen leren zijn’ zijn leerprocessen die regematig vergeten worden en vaak onbesproken blijven omdat er wordt vanuit gegaan dat je hond hier vanzelf wel aan zal wennen.

Helaas is dit niet waar…

Je hond is net bij jou aangekomen. Je hebt een weekend of een weekje vrij genomen om hem te verzorgen en dat is super! Maar plots moet je hond van de ene op de andere dag verschillende uren na elkaar alleen blijven. Het is voor je hond geen makkelijke karwij om hier kalm bij te blijven als hij dit niet aangeleerd heeft gekregen.

Volgens de Belgische etholoog Julie Willems “is de hond een in kudde levend dier”. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je hond te lang alleen blijft. Wist je dat een heel groot deel consultaties voor honden gerelateerd zijn aan verlatingsangst?

Alleen leren zijn is een ontzettend belangrijk leerproces. Informeer jezelf dus goed op voorhand: er zijn verschillende methoden en manieren om je hond (en jezelf) dit aan te leren.

3. Leer je hond zelfbeheersing aan

Ook ‘zelfbeheersing’ is een minder bekend leerproces. Sommige honden zullen dit uit zichzelf aanleren, anderen zullen hier soms wat hulp bij nodig hebben.

Zelfbeheersing bij honden houdt in dat je je hond aanleert om zijn of haar eigen emoties te beheersen en te begrijpen. Denk er hierbij aan dat er tijdens zelfbeheersingsoefeningen geen commando’s worden gegeven: je hond moet namelijk zelf nadenken en leren begrijpen hoe hij zich in bepaalde situaties dient te gedragen.

4. Vermijd conditionering

Wees voorzichtig met conditionering! Onder ‘conditionering’ wordt verstaan dat iets of iemand zich aanpast aan de omgeving.

Zo reageer je bijvoorbeeld best niet bij het minste gejank van je hond. Doe je dat toch, zal je hond al snel begrijpen hoe hij je aandacht kan krijgen op ‘zijn commando’. Honden zijn van nature uit opportunisten en zullen snel de link leggen tussen wat zij doen en hoe jij er als baasje op reageert.

 

We hopen dat deze vier opvoedingstips je iets hebben kunnen bijleren! We wensen je veel succes maar vooral veel plezier met de opvoeding van je nieuwe kameraad 😊

 

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu