fbpx

Een EHBO-kit voor honden: het kan levens redden!

In Gezondheid, Honden, Samen leven met jouw hond
EHBO-zakje-hond

Ongelukken gebeuren niet alleen bij anderen! Een EHBO-zakje speciaal voor honden bij de hand hebben is daarom een simpel gebaar dat het leven van je hond kan redden.

Hier zijn 7 onmisbare zaken die je zeker in de EHBO-kit moet voorzien:

1. Saline

Je hond kan een wonde oplopen. Het is belangrijk om deze wonde goed te reinigen en zoveel mogelijk onzuiverheden uit de wonde te verwijderen. Saline kan daarnaast ook handig zijn om de ogen van je hond te spoelen als er een vreemd voorwerp in zit. Honden kunnen heel goed saline verdragen; je moet dus zeker niet bang zijn om het product te gebruiken. Bovendien is het zonder voorschrift verkrijgbaar bij je apotheek.

2. Ontsmettingsmiddel

Ontsmettingsmiddel is één van de belangrijkste elementen in een EHBO-kit. Geef de voorkeur aan antiseptische oplossingen die je hond geen irritatie zullen opleveren, zoals Bétadine.

3. Kompressen en verbandmiddelen

Kompressen kunnen handig van pas komen om een wonde te verzorgen en proper te krijgen. Geef steeds de voorkeur aan kompressen in plaats van aan katoen: katoen zou vezels in de wonde kunnen achterlaten die je hond irritatie kunnen geven of zelfs verder kunnen verwonden. Kompressen zijn speciaal ontworpen om zulke complicaties te vermijden. Bovendien kan je een proper kompres toebrengen op de schoongemaakte wonde ter bescherming. Breng indien nodig een verband rond het kompres aan zodat alles goed op zijn plaats blijft.

4. Een schaar met ronde punt

Een schaar met een afgeronde tip zal je helpen om de vacht van je hond rond een wonde of gevoelige lichaamsdelen (zoals bijvoorbeeld de oren) bij te werken. Je geef best de voorkeur aan een schaar met ronde punt zodat je je hond geen pijn doet bij het bijknippen van zijn vacht. Zulke schaar kan bovendien ook handig zijn om de kompressen of andere zaken te knippen.

5. Een tekentang

De zomer is het seizoen waar teken het meest actief zijn mits de hogere temperatuur. Teken zijn parasieten die je hond ‘de ziekte van Lyme’ kunnen overbrengen; daarom is het erg belangrijk deze beestjes zo snel mogelijk te verwijderen. Er bestaan tekentangen die speciaal ontworpen zijn om de teek er gemakkelijk en volledig uit te krijgen, zonder dat het hoofdje in het lichaam van je hond blijft.

6. Een pincet

Een pincet kan nuttig zijn om vreemde stoffen of voorwerpen die bijvoorbeeld in de wonde van je hond terechtkomen, eruit te halen.

7. Papieren en telefoonnummer

Denk eraan de papieren van je hond en een telefoonnummer van een dierenarts op zak te hebben. Dit zal zeker van pas komen in geval van nood. Als je naar een ander land reist, raden we je ook aan steeds het telefoonnummer van een antigifcentrum van dat land bij de hand te hebben.

 

In onderstaand artikel kun je nog enkele tips terugvinden om de reis met je hond goed voor te bereiden: “Hiermee moet je rekening houden als je reist met jouw hond“.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu