fbpx

Communicatie in een oogwenk: ‘Het gele lintje’

In Educatie, Gedrag, Samen leven met jouw hond
Happy Best Friends Hond het gele lintje

In België alleen leven er meer dan 1 miljoen honden, elke hond heeft zo zijn eigen leefomgeving. Ze leven in asielen, in kwekerijen, in het wild of gezellig thuis bij hun gezin. Doordat er zoveel dieren op kleinere plaatsen samenleven en de regels van de natuur niet meer volledig gelden voor onze trouwe viervoeters krijgen we in onze samenleving regelmatig te maken met honden die wat meer ruimte nodig hebben.

Niet elke hond heeft de behoefte om met iedereen kennis te maken of door elke wildvreemde te worden bepoteld. De oorzaken die aan de basis liggen van het ruimteprobleem van de hond kunnen zeer uiteenlopend zijn. Omdat het zeer moeilijk is om iedereen op straat persoonlijk aan te spreken over het ruimteprobleem van je hond werd op 27 juni 2012 een internationaal Zweeds programma opgesteld door Eva Oliversson om dit soort honden te markeren. Vanaf die datum spreken we over het gele lintje of de gele hond.

Het gele lintje

Er zijn nog veel misverstanden over het gele lintje. Deze misverstanden ontstaan vooral door het gebrek aan info. Heel wat mensen hebben al wel eens van het lintje gehoord, maar weten niet echt waar het voor staat. De meeste mensen zullen een geel lintje snel associëren met een agressieve hond, maar in veel gevallen is det echter niet correct. Het gele lintje kan men gebruiken voor tal van “problemen”.

De essentie van het gele lintje is dat je als eigenaar vindt dat je hond ruimte nodig heeft. Dit kan komen doordat je hond in training is, loops is, gevoelig is voor nieuwe prikkels, angstig is, aan het revalideren is … Deze lijst kan je uiteraard blijven aanvullen want deze is quasi oneindig. De essentie van het lintje blijft echter altijd dezelfde: Geef mij (de hond) ruimte. Belangrijk is dat deze ruimte zowel voor mens als dier telt.

Ondertussen zijn er variaties ontstaan die men kan gebruiken als gele lintje. De goedkoopste en makkelijkste manier is om een geel stuk stof in reepjes te snijden. Er bestaan ook iets duurdere opties zoals speciale sleeves in verschillende kleurvariaties, leibanden met duidelijke tekst, gele halsbanden, gele harnassen,… Bij deze producten verliest het gele lintje wel zijn eenvoud. Deze alternatieven zijn zeker opvallend, maar of ze ook duidelijk zijn, is niet altijd gezegd. Een gele halsband of harnas kan volgens onwetende mensen gewoon een kwestie van smaak zijn.

Ruimte geven

Op straat blijft het ondanks het gele teken soms nog moeilijk om mensen voorbij te gaan zonder een snelle streel over je hond. In eerste instantie doe je beroep op de medewerking van de tegenligger: zij merken het teken op en gaan opzij of wachten tot jij met je hond voorbij bent. In vele gevallen is deze medewerking niet aanwezig en dien je zelf even te wachten of opzij te gaan. Hoe bekender het lintje wordt, hoe vlotter de maatschappij zal leren ermee om te gaan. Het geven van ruimte aan dieren die het nodig hebben kan voor velen een wereld van verschil betekenen.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu