fbpx

Allergie bij honden: 3 natuurlijke geneesmiddelen

In Gezondheid, Honden

Je hond heeft last van allergieën. Wat nu? Het is belangrijk om de oorzaak van deze huidirritatie op te sporen voordat je voor de medische aanpak kiest.

De meeste dierenartsen leggen de hoofdoorzaak van huidirritatie bij ongezonde voeding. Daarom kan het aanpassen van de voeding van je hond een natuurlijke oplossing zijn om allergische reacties te behandelen.

In dit artikel ontdek je drie simpele en natuurlijke oplossingen voor je hond, waarvan de resultaten al in slechts enkele weken zichtbaar zijn.

1. Hondenbrokken? Hup, niet meer aanschaffen!

Hondenbrokken en andere industriële brokken zijn één van de hoofdoorzaken van huidproblemen bij onze trouwe viervoeter. Aangezien de productie ervan zich op hoge temperatuur bevindt, verliezen de brokken bijna al hun voedingswaarden.

Hondenbrokken zijn moeilijk te verteren en verzwakken de spijsvertering. Hierdoor kunnen er een aantal gezondheidsproblemen ontstaan, waaronder allergieën. Hoe komt dat? De verzwakte darmen laten allerlei ongewenste factoren (zoals toxines, allergenen, onverteerd voedsel…) binnenstromen langs de ingewanden, die vervolgens worden opgenomen door het bloed. Sommige honden kunnen hier allergisch op reageren.

Dierenartsen raden vaak gekookt voedsel aan bij de diagnose van allergieën en andere huidproblemen. Of je nu zelf kookt of beroep doet op een dienst als La Cuisine de Lola: het maakt weinig verschil zolang het eten goed doorbakken en vers is. De ingrediënten moeten goedgekeurd zijn door een dierendiëtist om een voedingswaarde-deficiëntie te voorkomen.

2. Gezonde oliën en vetten

Je kan jezelf geruststellen door Omega-3-olie aan je hond te geven: met de juiste hoeveelheid kan dit product allerlei huidziektes bestrijden.

Lijn-, vis- of kokosnootolie toevoegen aan de maaltijd van je hond is altijd een goed idee. De allergie wordt inwendig behandeld, waarnaast zulke oliën ook zorgen voor een glanzende en zijdezachte vacht. Gebruik echter geen maïsolie voor je hond: door genetische manipulatie kan dit een sterk allergeen zijn.

Hou in gedachten dat oliën vetten blijven. Deze kleine veranderingen in zijn dieet kunnen een grote impact hebben op zijn gewicht! Voeg oliën en vetten dus maar met mate toe aan de voeding van je hond.

Als je de maaltijden van je hond zelf bereidt, volg je best altijd een recept van een hondendiëtist. Raadpleeg zulke diëtist over de hoeveelheid vetzuren die toegelaten zijn in een maaltijd voor je hond. Koop je verse kant-en-klaar-maaltijden voor je hond, dan is het essentieel om te controleren of het wel de juiste oliën zijn.

3. Gefiltreerd water

Last but not least! Zorg ervoor dat je hond voldoende water drinkt. Helaas is niet elke soort water even goed voor je hond. Zo is kraantjeswater wel veilig maar niet de beste optie voor honden die last hebben van allergieën. Gefiltreerd water of water uit flessen garandeert een uiterst zuivere voeding.

Deze eenvoudige alternatieven kunnen alvast een eerste stap bieden in het verminderen van allergieën bij je hond. We raden je daarom aan om eerst deze natuurlijke aanpak te proberen vooraleer je een intense of agressieve behandeling overweegt. Blijken bovenstaande tips je hond niet te helpen, raadpleeg dan een dierenarts die je verder kan adviseren.

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu