fbpx

7 manieren om mee op te volgen of je hond gezond is

In Gezondheid, Honden

Hoe weet je wanneer je hond zich niet goed voelt? Helaas kan je hond het je niet zelf vertellen… Enkele tekenen of symptomen kunnen er echter wel op wijzen dat je hond ziek is of aan een aandoening zou kunnen lijden. Door af en toe een kleine controle met je hond uit te voeren, kan je zelf mee opvolgen of je hond gezond is.

Hieronder kan je 7 controlepunten terugvinden die je kunnen helpen om de gezondheid van je hond mee in het oog te houden:

Houding

De houding van je hond is de beste manier om te weten of er iets mis is. Als je viervoeter zich plots anders gedraagt, of als zijn hoofd of staart ongebruikelijk lager hangt, kan het zijn dat hij zich niet zo goed voelt. In dit geval is het raadzaam om je dierenarts te raadplegen voor meer informatie.

Eetlust en dorst

Let op de eetlust van je viervoeter: eet je hond minder dan normaal of verliest hij plots veel gewicht? Dit kan een teken zijn dat het niet zo goed gaat met je hond.

Anderzijds is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond niet te veel aankomt in gewicht. Overgewicht bij honden verhoogt namelijk het risico op hart- en ademhalingsziekten, kanker, diabetes, of andere aandoeningen.

Merk je dat je hond meer drinkt dan normaal? We raden je aan contact op te nemen met je dierenarts. Dit gedrag zou kunnen wijzen op diabetes, nierfalen of – in zeldzame gevallen – zelf kanker.

Ogen

De ogen van je hond moeten glanzend en helder zijn. Controleer of zijn ogen niet geïrriteerd, rood of ontstoken zijn. Als je lijkt dat je hond een ongemakkelijke houding aanneemt wanneer je het licht aandoet, lijdt hij mogelijk aan een oogprobleem.

Snuit

De neus van je hond moet vochtig en fris zijn. Als de neus echter erg warm of droog is, is er iets mis. In dit geval raden we je aan je dierenarts te raadplegen.

Controleer regelmatig ook of je hond geen loopneus heeft en of er geen korstjes op zijn snuit zitten.

Mond en adem

Controleer regelmatig het tandvlees van je hond: het is belangrijk dat dit een roze (of zwarte) kleur heeft.

Hieronder vind je een korte lijst die opsomt welke risico’s er kunnen schuilen achter een andere kleur tandvlees bij je hond:

  • Wit: risico op anemie, intoxicatie of tekenkoorts.
  • Helderrood: mogelijks een hitteberoerte. In dit geval is het nodig om je hond snel te hydrateren.
  • Geel: risico op vergeling.
  • Blauw: deze kleur wijst op een tekort aan zuurstof, wat een teken kan zijn van een hartaanval of een aneurysma. Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.

Wees voorzichtig: een hond die lijdt aan tandsteen en/of een slechte adem heeft, kan last hebben van tand- of spijsverteringsproblemen die sommige vitale organen kunnen aantasten.

Oren

De oren van je hond moeten proper zijn en geen slechte geuren afgeven. Controleer op bruingroene was of zwellingen.

Je kunt zijn oren zelf schoonmaken met watten, maar wees voorzichtig en ga niet te ver (zodat je zijn trommelvlies niet beschadigt). 

Ontlasting

De ontlasting van je hond is een goede indicator voor zijn gezondheid. Als je viervoeter diarree heeft of net niet kan gaan, zijn ontlasting van kleur verandert of je bloed opmerkt in zijn ontlasting is er waarschijnlijk iets mis.

Dit kan verschillende problemen aanwijzen zoals een infectie, een virus, parasieten of een voedselallergie.

 

Zo, daarmee is je controle achter de rug. Probeer alle ongebruikelijke veranderingen die je waarneemt in je hond goed in het oog te houden en aarzel niet om contact op te nemen met je dierenarts als je twijfelt. Op deze manier kan je er zeker van zijn dat je trouwe metgezel op en top in orde is!

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu