fbpx

5 gevaren voor je hond tijdens de zomer

In Gezondheid, Honden, Samen leven met jouw hond

Zon, zee, strand…. De zomer is een heerlijke periode om tijd door te brengen met jezelf en je trouwe metgezel. Samen genieten is uiteraard de hoogste prioriteit! Om dat te kunnen garanderen, waarschuwen we je graag voor enkele gevaren waar je hond mee te maken kan krijgen tijdens deze zonnige maanden:

1. Verdrinking

‘Zomer’ betekent strand of zwembad! In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn niet alle honden goede zwemmers. Als je nog niet weet hoe je hond met water omgaat, let dan vooral op het risico van verdrinking.

Goed om te weten: er zijn zwemvesten die geschikt zijn voor onze viervoeters. Als je er één kiest, zorg er dan voor dat je hond vrij kan blijven bewegen en dat het zwemvest een handvat heeft waarmee je je hond kunt vast- of bijhouden.

Als je besluit om je viervoeter mee te nemen naar zee, hou dan in het achterhoofd dat zout water kan irriteren en ontstekingen kan veroorzaken. Daarnaast kan zand ook conjunctivitis of zelfs spijsverteringsstoornissen veroorzaken als het in te grote hoeveelheden wordt ingenomen. Het is best om je hond te wassen in zoet water wanneer je terugkomt van je wandeling.

2. Bacteriële infecties

Een lange tijd in het water doorbrengen verhoogt de kans op besmetting van je hond, vooral met algen en bacteriën. Onbehandelde meren, rivieren en poelen kunnen echte nesten voor bacteriën zijn.

Het is ook niet aan te raden om je hond zee- of vijverwater te laten drinken. We raden je aan steeds een bakje gezond, vers water mee te nemen als je op uitstap gaat.

3. Zonnebrand

Net als wij kunnen honden ook verbrand worden door de zon. Kortharige honden of honden met een lichte of witte vacht zijn het meest gevoelig hieraan.

Wees voorzichtig: breng nooit zonnecrème aan op je hond die oorspronkelijk bestemd is voor menselijk gebruik; dit kan namelijk giftig zijn voor de huid van je viervoeter. Zonnecrème voor honden wordt ontwikkeld om aan te brengen op hun kale vacht, zoals de neus, buik en binnenkant van de oren. Het is dus best om voor zulke crème te opteren.

4. Brandwonden op de kussentjes

De kussentjes aan de poten zijn één van de meest gevoelige delen van het lichaam van de hond. Plotselinge temperatuursveranderingen kunnen hen ernstig verwonden en tweede- of zelfs derdegraadsbrandwonden veroorzaken. Om deze situatie te voorkomen, ga je best niet met je hond wandelen op het heetste moment van de dag en geef je de voorkeur aan koelere oppervlakken, zoals gras of natte zandwegen.

Zodra je thuiskomt, vergeet dan niet om zijn poten te spoelen en de kussentjes  in te smeren met een speciale crème.

5. De insecten

Insecten-, bijen- of wespenbeten komen vaak voor wanneer de zomer het land inwaait. Hoewel een kleine angel onschadelijk lijkt, mogen de effecten ervan op de gezondheid van de hond niet over het hoofd worden gezien. Bij een lichte reactie zullen de symptomen vanzelf overgaan. Het is echter ook mogelijk dat je hond een allergische reactie vertoond: heftige zwelling op de gestoken plek, sloomheid, suffend reageren of zelfs een epileptische aanval. Indien je hond allergisch lijkt te reageren, is het belangrijk meteen de dierenarts te contacteren.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Kat sproeien

Wat kan je doen als katten sproeien?

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste

lees meer...
Voedingsbehoeften van honden

Specifieke voedingsbehoeften van je puppy

Een hond heeft heel andere voedingsbehoeften dan de mens. Wat goed is voor ons is dat niet noodzakelijkerwijs

lees meer...
Puppy zindelijk maken

6 tips om je puppy zindelijk te maken

Als je puppy net in zijn nieuwe huis aankomt, weet hij nog niet dat hij zijn behoefte moet ophouden

lees meer...

Mobile Sliding Menu