fbpx

De gevaren van koud weer voor jouw hond

In Gezondheid, Verzorging
Happy Best Friends- hond koud

Er zijn twee ernstige gezondheidsproblemen die koud weer kan veroorzaken bij jouw hond.

Bevriezing

De eerste en minst voorkomende is bevriezing. Hierbij gaat het lichaam van jouw hond al zijn bloed naar zijn midden trekken om het lichaam warm te houden. Zo kunnen lichaamsdelen zonder het warme bloed bevriezen. De oren, poten of staart van jouw hond kunnen permanente schade oplopen.

Bevriezing is niet altijd meteen zichtbaar. Soms duurt he enkele dagen voor je schade kan zien. Als je vermoedt dat jouw hond hier last van heeft, neem hem dan meteen mee naar een warmere omgeving. Je kan jouw hond ook een lauwwarm bad geven zodat de ijskristallen in zijn lichaam smelten en het bloed weer kan vloeien.

Het is uiterst belangrijk dat je niet wrijft over bevroren huid. Je helpt jouw hond het beste door hem in dekens te wikkelen en zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Onderkoeling

Het tweede gevaar voor jouw hond is onderkoeling. Dit kan gebeuren wanneer jouw hond te lang buiten blijft in de koude. In milde vormen zal jouw hond bibberen, zwak worden en tekenen van depressie tonen. Als de onderkoeling erger wordt, zullen de spieren verstijven, het hart vertragen en de ademhaling afnemen. Uiteindelijk zal de hond niet meer reageren op stimuli en kunnen de gevolgen dodelijk zijn.

Als jouw hond symptomen hiervan vertoont, heeft hij zo snel mogelijk warmte nodig. Wikkel hem in dekens, geef hem lauwwarm water en breng hem naar een dierenarts.

Winter is voor veel de mooiste tijd van het jaar. Het kan enorm gevaarlijk zijn, maar dit kan makkelijk vermeden worden als je de nodige maatregelen neemt. Lees hier meer tips over het beschermen van jouw hond tegen de koude.

Banner Happy Best Friends

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu