fbpx

5 bedenkingen over een huisdier cadeau doen

In Samen leven met jouw hond, Samen leven met jouw kat
5 bedenkingen wanneer je een huisdier cadeau doet

Een huisdier als cadeau geven kan een ware eer zijn en geluk brengen. Het kan echter ook een echte ramp worden voor het dier en zijn nieuw baasje. Dieren zijn namelijk geen cadeautjes die je makkelijk kan omwisselen als het toch niet bij jou past. Dit wilt echter niet zeggen dat je het idee moet afschrijven. Je moet er alleen goed over nadenken. Hier zijn 5 bedenkingen die je je moet maken voor je een huisdier cadeau doet.

1.    Huisdieren kosten geld

Een huisdier houden kost veel geld. Je geeft het dier misschien wel gratis, maar het nieuwe baasje moet wel zorgen voor eten, speelgoed, medische kosten… De kosten die komen kijken bij het houden van een hond of een kat zijn gemiddeld €1000 per jaar. Je moet dus goed nadenken of de persoon in kwestie wel het geld over heeft om voor zijn nieuwe viervoeter te zorgen.

2.    Je moet tijd vrijmaken

Huisdieren blijven normaal bij jou voor hun hele leven. In meeste gevallen gaat dit over jaren, soms zelfs decennia. Dierenliefhebbers vinden dit natuurlijk geweldig en zo worden huisdieren deel van de familie. Zoekt het nieuwe baasje wel een lange termijn relatie met zijn huisdier? Misschien is hij niet bereid om vakantieplannen aan te passen of om de komende jaren elke dag te gaan wandelen met zijn nieuwe hond.

3.    Gezondheid

Ben je 100% zeker dat de persoon in kwestie niet allergisch is aan dieren? Ook de rest in zijn of haar familie mag je niet vergeten. Veel mensen zijn allergisch aan honden en katten. Soms weten ze het nog niet omdat ze zelf niet constant met huisdieren leven.

4.    Het ideale huis

Je moet niet alleen rekening houden met de wensen van het nieuwe baasje, maar ook met de regels in zijn woning. Bij veel appartementen of huurhuizen is het verboden om huisdieren te houden. Check dus altijd of de persoon in kwestie genoeg plaats heeft voor een huisdier en of huisdieren wel toegelaten zijn. Je wilt zeker niet dat het nieuwe huisdier meteen naar een asiel moet.

5.    Timing

Het is niet alleen belangrijk om na te denken of je wel een huisdier wilt geven, maar ook wanneer. Een huisdier met kerst cadeau geven, is meestal niet zo een goed idee. De winterperiode is voor velen een drukken periode. Je loopt van het ene familie feest naar het andere, jongeren zijn druk bezig met examens voor te bereiden en sommige families gaan samen skiën. Het nieuwe huisdier kan dus niet altijd de nodige training en aandacht krijgen.

Als je toch een huisdier wilt cadeau doen, zorg er dan voor da je over alle mogelijkheden goed nagedacht hebt. Overloop met ouders of partners of het wel een goed idee is. Huisdieren willen namelijk een band met hun nieuwe familie en dit neemt tijd, geld, geduld en natuurlijk veel liefde in beslag.

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu