Zelf koken voor mijn hond

In Samen leven met jouw hond, Voeding
chien mangeant des fruits

Baasje zijn is een voltijdse job. Dagelijkse wandelingen en regelmatig spelen zijn slechts een deel van het onderhoud. Een heel belangrijk aspect dat hondenbezitters niet bij stilstaan is de voeding.

Je hond gezond voeden is mogelijk en zou verplicht moeten zijn. Ontdek in dit artikel de basisinformatie over het koken voor je trouwe viervoeter.

 

Hoe doseren?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) moet nauwkeurig berekend worden volgens de leeftijd, ras en grootte. Een chihuahua zal tenslotte niet dezelfde maaltijd krijgen als een labrador. De nodige hoeveelheid hangt af van de energie die je pluizenvriend besteedt. Raadpleeg je dierenarts voor de zekerheid.

Er bestaan ook diensten die jou helpen met de inschatting van de ADH aangepast aan je hond.

 

 

Waaruit bestaat een gekookte maaltijd

Een evenwichtige maaltijd bestaat uit volgende verhoudingen: 45% vlees, 23% rijst of pasta, 23% groente en 9% vitamine- en mineralensupplementen.

  • Bron van eiwitten: Je mag kiezen uit vis, vlees (rundvlees, kip, eend, …) of eieren. Weet dat hardgekookt ei gelijk is aan 50 gram vlees. De eiwitinname garandeert de gezonde groei en een glanzende vacht.
  • Groenten: Groenten zoals courgette, sperziebonen en wortels leveren nuttige vezels voor het goed functioneren van het spijsverteringsstelsel. Deze groentjes bevatten ook vitamines en antioxidanten om de eiwitten beter op te nemen.
  • Bron van lipiden: de olie brengt omega 3 en 6 vetzuren en overwint het gebrek aan vetzuren in het vlees. Koolzaadolie bijvoorbeeld, is goed voor 5 tot 20% van de energiebehoefte van de hond en produceert een reserve aan energie.
  • Bron van koolhydraten: Zetmeel in de vorm van rijst, havermout of klassieke aardappel en zoete aardappelen werkt als aanvulling van de maaltijd en is essentieel voor de werking van de spieren.
  • Het complement: een supplement in calcium of fosfor kan jouw pluizige partner helpen om een ​​tekort te voorkomen.

 

Onze trouwe viervoeters hebben geen behoefte aan alle voedingsmiddelen die wij consumeren. Controleer de lijst met toxische voedingsmiddelen voor de hond.

 

Geef voorkeur aan koken

Of het nu gaat om eiwitten, groenten of koolhydraten, Bakken blijf de beste optie om darmproblemen te voorkomen. Het is beter om langer te bakken in vergelijking met je gebruikelijke bereidingen.
Kook het vlees à point of gewoon doorbakken als het rood vlees is. Voor vis, kook genoeg om de vitamine B1-factor te vernietigen.

Wist je dat?

Als je geen tijd hebt om zelf te koken, zijn er diensten die verse gerechten aanbieden speciaal ontworpen voor de behoeften van jouw hond. Doe de test zelf en stel zijn gepersonaliseerde programma samen op www.lacuisinedelola.be.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu