fbpx

Laat je hond weten dat je van hem houdt!

In Honden, Non classifié(e), Samen leven met jouw hond
hond houden

Je bent nooit te lief met je lieve beestje! Hoe liever je met hem bent, hoe beter hij zich voelt. Je hond ziet je altijd graag, zonder enkele voorwaarde. Daarom geeft Happy Best Friends je enkele handige tips om je woeffie te laten zien dat jij hem ook graag ziet. Maar hoe moet je jouw gevoelens uitdrukken op een manier dat hij ze verstaat? Opgepast, niet alle tekens van gelegenheid zijn goed voor je hond.

1.Knuffel of geen knuffel? Daar gaat het om!

Sorry dat u dit verneemt maar talrijke studies tonen aan dat de meeste honden niet dol op lange knuffelpartijen zijn.  Droevig bericht voor de knuffelfans onder jullie. Stanley Coren verklaard in zijn studie dat 4 op de 5 honden niet graag geknuffeld worden.

Maar dus heeft 1 hond op de 5 dat wel graag? 

Wees gerust, niet alle experts delen daar dezelfde mening over. Marc Bekoff (medeoprichter van Ethologists for the Ethical Treatment of Animals) relativeert de resultaten van Coren. Volgens hem is de regel om je hond te knukkelen om eerst naar alle details goed te kijken: de relatie die je met hem hebt, de context op dat moment, de tekens van blijheid of zenuwachtigheid van je hond. Leer je hond goed te kennen en de tekens te kunnen opmerken van zijn humeur.

2. Ga rustig tegen hem liggen

We hadden het juist over: knuffelen doe je voorzichtig en als je jou hond zeker vertrouw. Maar heb je echter al gemerkt dat je hond op jou kwam rusten of liggen? Bij onze 4-poten maatjes is dat een teken van gelegenheid en vertrouwen, een soort hondenknuffel. Geef dat vertrouwen terug door tegen hem te gaan liggen (zonder hem te verstikken of verpletteren natuurlijk).

3. Oog in oog…

 « Als je hond je strak aankijkt, geeft hij jou een knuffel met zijn ogen » Brian Hare.

Volgens Brian Hare, je hond in de ogen kijken zou de productie bevorderen van oxytocine, af en toe ook het “vreugde hormoon” benoemd. Deze zou ook deelnemen in de ontwikkeling van een moeder-kind band na de bevalling. Kijk diep in de ogen van je trouwe vriend om een speciale band met hem te creëren.

Pas op, hier ook is de context belangrijk. Kijk de waakhond van het gebouw maar niet verliefd aan! Een hond zal een strakke blik van een onbekende vaak als een bedreiging overwegen. Met je eigen 4-poter is dat natuurlijk verschillend. Je mag diep in zijn ogen kijken om even te ontspannen.

4. Oormassages!

De oren van je hond bevatten een belangrijke concentratie van uiteindes van zenuwen die stimulansen overbrengen door zijn hele lichaam. Een goede oormassage kan het vrijkomen van endorfine in gang zetten, wat hetzelfde effect heeft als een pijnstiller. De ontwikkeling van endorfine is nog meer gestimuleerd wanneer je hondje verliefd wordt. Geef je maatje een oormassage en wees zeker dat hij je boodschap goed ontvangen heeft.

5. Samen het bed in!

Het ultieme blijk van liefde voor je maatje: samen in het bedje mogen kruipen! Meer dan een teken van vertrouwen: het is het moment wanneer hij het meest kwetsbaar is. Op die manier laat hij ook weten dat hij jou als een familielid beschouwt. Is de regel van « geen hond in bed » van toepassing, probeer dan samen kleine dutjes in de zetel te doen om je hond te tonen dat je van hem houdt.

6. Voed hem van de hand

« Zo beschouwd je hond jou als zijn “voedster” […] Het is intiem en het geeft hem de kans om je beter te leren kennen », Wendy Winquist.

De band tussen je puppy en jou wordt versterkt als je hem van de hand voedt. De lust kan een beetje afnemen met de tijd, maar snoepjes geven als je hem opvoedt of africht is altijd een goede manier om hem te belonen en hem te laten zien dat jij van hem houdt.

Opgepast: overdrijf niet op de snoepjes.

Hondenverzekering

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu