fbpx

Mijn hond stinkt uit zijn bek, wat nu?

In Gezondheid, Honden, Non classifié(e), Samen leven met jouw hond, Verzorging
Happy Best Friends - Hond slechte adem

Heeft je hond een slechte adem? Hij is lang niet de enige! Het is een veelvoorkomend probleem bij onze vierpotige vriendjes. Let op, dat betekent niet dat het een kleinigheid is! Een slechte ademgeur kan ernstige tandenproblemen verbergen, en nog erger…

Tandplak: oorzaak n°1 van slechte adem

Speeksel, bacteriën en achtergebleven voedselresten zijn verantwoordelijk voor tandplak!

Tandplak veroorzaakt orodentale besmettingen die het meest voorkomen bij honden: de parodontale ziektes. Pa-ro-don- wat? Parodontaal! Dat betekent « wat de weefsels bertreft die de tanden steunen ». Ze treffen 80% van de huisdieren, voornamelijk oude en/of kleine honden. We onderscheiden twee soorten parodontale ziektes: gingivitis en parodontitis.

Gingivitis is een ontsteking en is zeker te genezen. Daarvoor hoef je gewoon aan de bron gaan en de bacteriële plak te behandelen.
Parodontitis is echter onomkeerbaar. Een symptomatisch teken van parodontitis is het loskomen van tanden. Als dat gebeurt, maak zo spoedig mogelijk een afspraak bij je dierenarts.

Een slechte adem kan andere problemen verbergen …

Een orodentaal probleem kan andere ernstige ziektes verbergen. Vaak verschijnen verschillende stoornissen: hart- en vaatziekten, ademhalingsmoeilijkheden, stoornissen m.b.t. bloedsuikerspiegel, …

Het verband ertussen is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Wat te doen tegen de slechte ademgeur van mijn hond? 

Tandpak voorkomen in 4 stappen:

1. Poets zijn tanden

Er bestaat speciale pasta geschikt voor het tandvlees en de tanden van honden die je bij je dierenarts of de apotheker gemakkelijk kunt vinden. Herhaal dit ongeveer 3 keer per week voor een optimale reiniging.

2. Verander zijn voeding

Ja, brokken kunnen de verschijning van tandsteen beperken, maar ze zijn vaak moeilijk te verteren en kunnen ook andere problemen veroorzaken die de reden zijn van een slechte adem. Ga dan voor een meer natuurlijke voeding, zoals huisgemaakte voedselporties of BARF voedselmiddelen (Biologically Appriopriate Raw Products). Steeds meer studies bewijzen hun positieve effecten.

3. Geef hem rouwe benen

Ga liever voor echte rauwe benen dan kunstmatige benen waarvan de samenstelling is verdacht. Een hond die kauwt, reinigt tegelijkertijd zijn tanden. Let op, geef hem geen te dunne benen dat hij zou kunnen inslikken.

4. Ga bij de dierenarts om tandsteen te verwijderen

Zoals bij de mens, het is mogelijk om je hond’s tanden te soigneren. Vraag onmiddellijk een afspraak bij je dierenarts voor de beste behandeling.

Hondenverzekering

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu