fbpx

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

In Non classifié(e)
Goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële stap. Weet je niet hoe je jezelf en je hond moet voorbereiden? Wij geven je advies zodat dit eerste bezoek voor iedereen goed verloopt!

VOOR HET BEZOEK

1. Bereid de documenten van je hond voor

Voordat je een afspraak met je dierenarts maakt, is het belangrijk dat je alle documenten van je hond bij heeft. Namelijk zijn paspoort en gezondheidsdossier. Als je hond er geen heeft, vraag dan zeker aan de dierenarts om dit in orde te maken.

2. Vertel de dierenarts dat het een puppy of een pas geadopteerde hond is

Als dit je eerste bezoek aan de dierenarts met je hond is, vertel dit dan aan de dierenarts zodat hij een langere tijdspanne kan voorzien. Dan heb je geen haast en kan je al je vragen stellen. Minder stress voor jou en dus ook voor je hond.

3. Laat je hond niet zien dat je gestresseerd bent en stel hem niet overmatig gerust

Je hond voelt je emoties, als je stress ondervindt, zal je hond die op zijn beurt weer voelen en stresseren. Je moet dus zoals gewoonlijk handelen en ontspannen zijn, zodat je hond zijn bezoek aan de dierenarts associeert met een ontspannen en niet-stressvolle gebeurtenis. Als je hond echter gestrest is, moet je niet overreageren. Neem een rustige houding aan, aai hem niet meer dan normaal, neem hem niet mee op de schoot in de wachtkamer, praat niet zachter met hem om hem te ontspannen. Al deze handelingen zullen het tegenovergestelde effect hebben op je hond, die denkt dat hij reden heeft om gestrest te zijn.

4. Laat hem stoom afblazen

Maak voor het bezoek een wandeling met je hond om hem te laten bewegen zodat hij rustiger zal zijn als hij bij de dierenarts aankomt. Maak van de gelegenheid gebruik je hond zijn behoeften te laten doen, dit voorkomt ongelukken in de wachtkamer of het kantoor van de dierenarts.

5. Laat hem eraan wennen voordat je gaat

Laat je hond wennen aan de praktijken van dierenartsen, zodat hij zich niet gestrest voelt op de dag dat de dierenarts je hond onderzoekt. Leer hem eerst op een steun te klimmen, eerst vrij laag en dan hoger en hoger. Dat zal hem leren om op de onderzoekstafel te kruipen wanneer de dag eraan komt. Behandel vervolgens gevoelige gebieden die door de dierenarts kunnen worden onderzocht zoals benen, tanden of oren. Als je hond tijdens dit eerste bezoek wordt gevaccineerd, kan je hem er aan laten wennen door met een potlood wat druk uit te oefenen op de plaatsen waar het vaccin wordt gegeven.

6. Vermeld alle punten om met de dierenarts te bespreken

Aangezien dit het eerste bezoek van je hond aan de dierenarts is, zijn er veel punten die je met de dierenarts kan bespreken om je hond te leren kennen. Overweeg om een lijst te maken van alle dingen die belangrijk lijken en alle vragen die je mogelijk aan dierenarts kan stellen

 

TIJDENS HET BEZOEK

7. In de wachtkamer

Probeer niet te vroeg aan te komen, zodat je hond niet te lang moet wachten en zijn stress niet toeneemt. Neem een klein speeltje mee om je hond rustig te houden. Als het niet mogelijk is voor hem om te blijven zitten, dwing hem dan niet. Waarom loop je niet een beetje met hem mee en laat je hond tot rust komen.

8. In geval van stress

Als je ondanks je voorzorgsmaatregelen merkt dat je hond in een stressvolle situatie verkeert dat hij begint te kwijlen, plassen of niet te kalmeren is, denk er dan aan om je dierenarts om advies te vragen over hoe je dit kan verbeteren voor het volgende bezoek.

9. Plan beloningen

Neem traktaties mee om je hond te belonen voor het gehoorzamen van de dierenarts. Het zal hem in staat stellen te begrijpen dat hij een goede daad heeft verricht en het zal deze daad associëren met iets positiefs. Vergeet echter niet om aan je dierenarts te vragen of het bezoek op lege maag moet gebeuren of niet.

 

NA HET BEZOEK

10. Neem je hond vaak mee naar de dierenarts.

Als het eerste bezoek is gebeurd, wacht dan niet een jaar voordat je terugkeert. Anders is je hond er niet aan gewend en heeft hij meer kans om snel stress te hebben. Neem hem regelmatig mee voor eenvoudige controles om hem te laten wennen aan de gang, het personeel te zien, en aangeraakt te worden.

Wij hopen dat deze tips je geholpen hebben en dat je eerste bezoek aan de dierenarts met je harige viervoeter goed verloopt. 🙂

Hondenverzekering

Dit vind je misschien ook leuk

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

7 manieren om ervoor te zorgen dat je hond gezond is

  Hoe weet je wanneer je hond het niet goed doet? Helaas kan je haarbal je niet vertellen wanneer

lees meer...

Mobile Sliding Menu