De externe parasiet: Vlooien

In Gezondheid, Verzorging
Happy Best Friends Hond Parasiet De vlooien

De meeste honden komen tijdens hun leven in contact met parasieten. Deze kunnen nefast zijn voor de gezondheid van je puppy maar ook van je gezin. Daarom is het belangrijk om je puppy regelmatig een preventieve parasietenbehandeling te geven.

Vlooien

De vlo, de meest voorkomende externe parasiet bij de hond, is een klein insect van ongeveer 0,5 cm dat zich voedt met het bloed van je hond.

De vlo is een ware woekeraar. Het vrouwtje kan tot 40 eitjes per dag leggen ! De eitjes ontwikkelen zich in cocons die overleven zeer goed in ons binnenklimaat (tapijten, vloerplanken, sofa, enz.). Indien je ze laat woekeren, zou de volledige behandeling van het interieur wel eens nodig kunnen zijn.

De risico’s

Vlooien zijn vaak de oorzaak van allergieën bij de hond en kunnen ernstige huidpro- blemen veroorzaken. Zij kunnen ook een andere parasiet, de lintworm, op je puppy overdragen. Ook de mens kan het slachtof- fer worden van vlooien.

Symptomen

Indien je puppy zich krabt, zijn toilet maakt op een abnormale wijze of huiduitslag heeft, moet je zijn vacht controleren op vlooien.

Hoe vlooien opsporen?

Neem een fijne kam en controleer de vacht van je puppy tegen het haar in. Indien je niet onmiddellijk de vlooien zelf ziet, kun je wel hun poep zien op de huid van je puppy. Vlooienpoep bestaat uit kleine zwartach- tige korreltjes in de vorm van een koma met een diameter van ongeveer 1 mm. Leg de poepjes op een natte tissue of keukenpapier. Wanneer ze nat worden geven de poepjes roodachtig af zodat je kunt weten of je hond vlooien heeft.

Raadpleeg je dierenarts over de beste vlooienbehandeling voor je puppy.

Hondenverzekering

Dit vind je misschien ook leuk

Kerst muntkoekjes voor je hond

Deze verfrissende koekjes zijn een schot in de roos voor kerstmis. Jouw hond zal er met plezier van

lees meer...
Dangers des fêtes pour les chiens

5 onverwachte gevaren voor je hond tijdens de feesten

Niets beter dan de eindejaarsfeesten om een fantastische tijd met je familie te beleven. Maar om te verhinderen dat

lees meer...

5 Instagram accounts van honden die je absoluut moet volgen

Onze vierpotige vrienden nemen Instagram over, en dit tot ons grootste genoegen. We hebben in dit artikel dus

lees meer...

Mobile Sliding Menu