7 tips om een oudere hond te verzorgen

In Honden, Non classifié(e), Samen leven met jouw hond
oudere hond

Zelfs als we hem graag langer bij ons willen houden, wordt uiteindelijk een hond ietwat ouder en moet ons op een dag toch verlaten. Niettemin, levensverwachting is iets dat van ras tot ras afhangt: kleinere honden leven meestal langer dan grotere honden. Om jou een idee te geven, een Duitse herder wordt beschouwd als een senior vanaf 6-7 jaar oud terwijl dat voor een Chihuahua pas rond 10-11 jaar is. Hoe weet je dat je hond ouder wordt? Met ziekteverschijnselen zoals continu vermoeidheid, glazige ogen, toenemende doofheid, krachtverlies, … Als deze verschijnselen voorkomen, moet je jouw gedrag ook aan je oudere hond aanpassen. Hier zijn enkele raadplegingen:

  • Ga regelmatig naar de dierenarts

Oudere honden worden vaker ziek dan jonge honden. Het is dus zeer belangrijk om de dierenarts vaker te gaan bezoeken. Doe dat zelfs als je denkt dat je hond een goede gezondheid heeft. Ga twee keer per jaar een complete check-up maken. Voorkomen is beter dan genezen! Niet waar?

  • Pas zijn voeding aan

Een senior hond heeft meer eiwitten en vitaminen nodig. Vergeet niet dat de kwaliteit van zijn voeding zijn gezondheid beïnvloedt. Vraag je dierenarts om advies om hem een aangepaste voeding te geven zodat hij geen gebrek heeft aan welke nutriënt dan ook.

  • Lichaamsbeweging!

Ja, hij zal zeker meer willen slapen maar dat betekent niet dat je hem de hele dag moet laten doen! Lichaamsbeweging zal bijdragen om hem in conditie te houden. Houd echter wel rekening met zijn beperktere capaciteiten. Merk je dat hij sneller uitgeput geraakt, maak dan kortere wandelingen. Als je hond sopt en tekenen van vermoeidheid vertoont, maak dan rechtsomkeert.

  • Verwen hem

Je hond zal steeds meer moeite hebben om zijn toilet te maken, je zult hem dus ook meer zelf moeten verzorgen. Masseer hem, borstel zijn vacht, verwen hem! De dagelijkse verzorging is een ideale gelegenheid om een kleine check-up uit te voeren en eventuele problemen vast te stellen. Maar let vooral op zijn mondhygiëne! Krijg hierover uitleg is dit artikel « Mijn hond stinkt uit zijn bek, wat nu? », een slechte mondhygiëne kan ernstige gezondheidsproblemen verbergen.

  • Pas zijn omgeving aan

Je oudere hond is gevoeliger voor temperatuursveranderingen. Zorg ervoor om hem in de winter warm te houden en om in periodes van grote hitte overmatige lichaamsbeweging te beperken. Je hond is niet meer zo soepel als vroeger. Zorg voor een comfortabeler slaapplaats. Als hij bijvoorbeeld artrose heeft moet zijn slaapplaats niet te hard zijn, maar ook niet te zacht. Zet zijn drinkbakje dichter bij zodat hij niet het hele huis door moet om te drinken.

  • Neem zijn routine in acht

Hoe ouder je hond wordt, hoe meer hij gehecht zal zijn aan zijn routine. Wanneer je zijn dagelijks aanpast, tracht dat dan zo veel mogelijk te doen met inachtneming van zijn gewoonten. Een te plotse verandering van zijn routine zou bij je hond stress kunnen veroorzaken. Mocht je verhuizen of op vakantie vertrekken, zorg er dan voor dat je zijn spullen meeneemt (mand, speelgoed, enz.).

  • Wees zen

De zintuiglijke capaciteiten van je hond gaan afnemen. Hij zal waarschijnlijk niet meer naar je luisteren zoals hij dat vroeger deed. Hij zal bepaalde essentiële dingen ontleren zoals zindelijkheid. Je moet beseffen dat je hond oud wordt en dat hij dat niet opzettelijk doet. Wees kalm en zen. Raadpleeg je dierenarts mocht je het moeilijk hebben met deze gedragsveranderingen.

banner tips

Dit vind je misschien ook leuk

Goede bezoek bij de dierenarts

10 tips voor een goede bezoek bij de dierenarts

Heb je net een hond of een puppy geadopteerd? Dan is het eerste bezoek aan de dierenarts een essentiële

lees meer...

5 cadeau-ideeën voor jouw hond voor Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag, een kans om je wederhelft te laten zien dat je dol op hem of haar

lees meer...

Mobile Sliding Menu